A patra armată a lumii a declanşat atacul. Toată lumea a fost luată prin surprindere

Armata Indiei, considerată a patra forţă a lumii, a anunțat că a executat "lovituri chirurgicale" împotriva teroriștilor, de-alungul graniței cu Pakistanul, în regiunea disputată Cașmir, notează BBC.

29 sept. 2016, 12:08
A patra armată a lumii a declanşat atacul. Toată lumea a fost luată prin surprindere

Operațiunea armatei indiene a avut rolul declarat de a preveni atacurile plănuite de militanții din Pakistan, a declarat un oficial militar. Acesta a dăugat că loviturile au provocat „pagube semnificative” teroriștilor și celor care îi susțin.

În schimb, Pakistanul a negat că loviturile chirurgicale ale Indiei au avut loc. „Ideea că au avut loc lovituri chirurgicale care ar fi lovit baze ale teroriștilor este o iluzie generată de India pentru a crea efecte false”, a anunțat armata pakistaneză.

Islamabadul a mai precizat că doi soldați pakistanezi au murit în urma unui tir neprovocat de-alungul Liniei de Control care împarte regiunea disputată.

Tensiunile au crescut după un atac al militanților asupra unei baze indiene din Cașmir, care a ucis 18 soldați. India a acuzat Pakistanul, care a negat însă orice responsablitate.

Atât India cât și Pakistanul revendică controlul asupra regiunii predominant musulmane Cașmir, dar controlează doar părți din aceasta.

Disputa teritorială ține de decenii bune. Două războaie au fost purtate de cele două puteri nucleare din această cauză.

Există temeri că noua escaladare a tensiunilor ar putea genera un nou conflict armat major, dar analiștii susțin că această perspectivă este totuși improbabilă.