A PATRA rundă de consultări: Klaus Iohannis cheamă din nou partidele la Cotroceni

Klaus Iohannis cheamă din nou partidele la consultări. Şeful statului se va întâlni, săptămâna aceasta, la Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare, pentru a discuta pe tema legilor Big Brother. Este cea de-a patra rundă de consultări pe care o convoacă Iohannis de la preluarea mandatului.

05 mai 2015, 08:02
A PATRA rundă de consultări: Klaus Iohannis cheamă din nou partidele la Cotroceni

Într-un comunicat de presă, Administraţia Prezidenţială anunţă că președintele Klaus Iohannis invită miercuri, începând cu ora 10,00, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor politice parlamentare, la consultări. 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, invită miercuri, 6 mai a.c., începând cu ora 10.00, la Palatul Cotroceni, liderii partidelor și formațiunilor politice parlamentare, în vederea unor discuții referitoare la cadrul juridic privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice”, se precizează în comunicat.

În februarie, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reanalizarea actelor normative care vizează accesul datelor de trafic internaţional şi al securităţii informatice. Interesant de remarcat, însă, este că partea de coordonare tehnică a consiliului care se va ocupa de această reanalizare este asigurată tocmai de SRI.

După ce Curtea Constituţională a decis că cele trei legi Big Brother sunt neconstituţionale, preşedintele Klaus Iohannis a cerut rediscutarea respectivelor acte normative.

Concret, la cererea lui Iohannis, Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) coordonat de SRI, a demarat un un proces de reanalizare a prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informaţional şi al securităţii informatice.

CITEŞTE ŞI KLAUS IOHANNIS, criticat de Deutsche Welle: Preşedintele a fost prins pe picior greşit

Administraţia Prezidenţială a trimis săptămâna trecută la Parlament un draft privind o lege de tip „Big Brother”, în care se prevede că reţinerea datelor se poate face într-o perioadă cuprinsă între trei şi cinci ani.

Proiectul vizează completarea legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, 506/2004.

Una dintre modificări vizează stabilirea unui termen clar de maximum 3 ani în care furnizorul unei reţele de comunicaţii electronice trebuie să şteargă sau să anonimizeze datele.

O altă modificarea clarifică modalitatea de acces la date, modalitate care fusese reglementată prin legea securităţii cibernetice, declarate neconstituţională, în lipsa unui mandat de la judecător şi a unor temene clare.

Ultimele consultări ale șefului statului cu reprezentanții partidelor și formațiunilor parlamentare au avut loc pe 20 aprilie și au vizat stadiul legislației electorale și procedurile parlamentare de încuviințare a cererilor justiției.

Curtea Constituţională a decis, în ianuarie, că legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei.

În motivarea CCR, judecătorii precizau că legea respectivă are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului CSAT.

Curtea Constituţională a respins toate cele trei legi „Big Brother” ca fiind neconstituţionale.