A venit scadenţa. România trebuie să dea înapoi 338 mil. euro în acest an la FMI

În 2012, România trebuie să plătească prima dată din banii luaţi cu împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. Vorbim de peste 300 de milioane de euro.

RomaniaTV.net
20 ian. 2012, 11:17
A venit scadenţa. România trebuie să dea înapoi 338 mil. euro în acest an la FMI

În total, România a primit de la Bruxelles, în cadrul acordului încheiat la începutul anului 2009, 5 miliarde de euro. De la Banca Mondiala, am atras 1 miliard de euro, iar de la FMI am luat aproximativ 12 miliarde euro. Deşi acordul era semnat pentru 13 miliarde euro, autorităţile au decis să nu mai tragă ultima tranşă, în valoare de un miliard de euro.

Din totalul sumei împrumutate de la Fond, 2,19 miliarde de euro vor fi rambursaţi de Finanţe, iar restul de către BNR, din rezervele internaţionale ale ţării. În total, în acest an, România va vira la FMI, în contul pachetului anterior de împrumut, 338 milioane euro, din care 121 milioane le va plăti Ministerul de Finanţe, iar restul BNR.

Dacă banca naţională are o singură variantă pentru a plăti creditul, respectiv rezerva valutară, ministerul de Finanţe se poate împrumuta pe pieţele interne, dar şi pe cele internaţionale pentru a face rost de bani.