Abdel Fattah al-Sisi a câştigat alegerile prezidenţiale din Egipt cu 97% din voturi

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a câştigat un nou mandat în fruntea ţării, după ce a obţinut 97,08% dintre voturi în cadrul scrutinului din perioada 26-28 martie, potrivit rezultatelor finale anunţate luni, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
02 apr. 2018, 15:22
Abdel Fattah al-Sisi a câştigat alegerile prezidenţiale din Egipt cu 97% din voturi

Şeful autorităţii electorale egiptene, Lasheen Ibrahim, a precizat că prezenţa la vot a fost de 41,05%, în condiţiile în care au fost aproximativ 60 de milioane de alegători înregistraţi.

Aproximativ două milioane de buletine de vot au fost anulate, întrucât au fost introduse numele unor candidaţi care nu se aflau în cursa electorală. Moussa Mostafa Moussa a fost singurul contracandidat al preşedintelui în exerciţiu.

Alţi potenţiali candidaţi au renunţat sau au fost arestaţi, determinând reprezentanţii opoziţiei să solicite boicotarea scrutinului prezidenţial.

„Alegerile au reprezentat o declaraţie de dragoste dedicată Egiptului, care a întruchipat lupta poporului pentru dreptate, demnitate şi democraţie. Aţi dovedit (n.a. – votanţii) dragostea faţă de Egipt şi faptul că vă susţineţi în continuare ţara. Participarea voastră nu a fost ca răspuns la promisiuni sau ameninţări, ci motivată doar de dragostea faţă de Egipt”, a spus Lasheen Ibrahim.

Fost general, Abdel Fattah al-Sisi (63 de ani) a devenit preşedinte în 2014 – cu 96,9% dintre voturi -, fiind implicat în acţiunea armatei de înlăturare de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, primul şef de stat egiptean ales în urma unor alegeri libere.

Administraţia Sisi este acuzată că a declanşat o amplă campanie de reprimare a oponenţilor politici. Egiptul se confruntă cu numeroase probleme de securitate, inclusiv atacuri teroriste comise de militanţii Stat Islamic activi în nordul regiunii Sinai.