Abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară – adoptată de plen

Plenul Camerei Deputaților a adoptat luni, cu 175 de voturi "pentru", 89 "împotrivă" și două abțineri, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în perioada vacanței parlamentare.

RomaniaTV.net
11 dec. 2017, 17:29
Abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară – adoptată de plen

„Proiectul are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe de la intrarea în vigoare a acestei legi până la data de 31 ianuarie 2018. Potrivit Constituției, abilitarea Guvernului se face doar pentru domenii care nu fac obiectul legilor organice. În situația menționării generice a domeniilor în care se vor emite ordonanțe fiecare caz în parte va trebui analizat cu ocazia elaborării proiectului de ordonanță a Guvernului, astfel încât reglementările emise să nu cuprindă dispoziții care ar fi de nivelul legilor organice. Deoarece prin proiectul de lege se prevăd și intervenții asupra unor legi adoptate la nivel organic, precum și la nivelul unor ordonanțe de urgență aprobate prin legi organice, este necesar ca schimbările dorite să se refere doar la dispoziții cu caracter ordinar din cadrul respectivelor acte normative pentru a se respecta deciziile Curții Constituționale”, a spus președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea.

Potrivit proiectului de lege, Guvernul este abilitat să emită ordonanțe în perioada vacanței parlamentare pe următoarele domenii de reglementare: finanțe publice și economie, dezvoltare regională, administrație publică și fonduri europene, mediu, sănătate, agricultură și dezvoltare rurală, muncă și servicii sociale, cultură, comunicații și societate informațională, transporturi, afaceri interne.

Senatul a adoptat acest proiect de lege, iar Camera Deputaților este for decizional.