Absurdistanul este real. Preşedintele turkmen are o statuie de 21 de metri, din aur FOTO

O impozantă statuie din aur, reprezentându-l pe preşedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, a fost dezvelită luni în capitala ţării, la Aşhabad. Cultul personalităţii în această fostă republică sovietică din Asia Centrală este foarte dezvoltat, fiind dus la cote inimaginabile de predecesorul lui Berdimuhamedov, legendarul preşedinte Saparmurat Niazov.

25 mai 2015, 19:54

Statuia are o înălţime de 21 de metri şi îl înfăţişează pe preşedintele Turkmenistanului pe vârful unei stânci, călărind armăsarul său favorit, Akkan, şi ţinând în mâna dreaptă un porumbel. practic, statuia este o reprlică la „Cavalerul de bronz”, statuia de la Sankt Petersburg care îl înfăţişează pe ţarul Petru cel Mare.

Citeşte şi Cine l-a „îngrăşat” pe Mihai Viteazul. O statuie dezvelită la Slobozia, de 1 Decembrie, criticată de localnici

În acelaşi timp, statuia de aur a fostului preşedinte turkmen, Saparmurat Niazov, a fost mutată undeva la marginea oraşului Aşhabad. Fost dentist, Gurbanguli Berdimuhamedov a ajuns la putere în 2006, după moartea lui Niazov. Acesta din urmă a devenit cunoscut în întreaga lume prin cultul personalităţii deşănţat cu care şi-a exercitat conducerea ţării.

Spre exemplu, Niazov a redenumit lunile anului şi zilele săptămânii după numele membrilor familiei sale şi ale unor eroi ai istoriei turkmene. Spre exemplu, a numit luna aprilie Gurbansoltan, după numele mamei sale. Printre cele mai catastrofale decizii a fost închiderea tuturor spitalelor din afara capitalei, motivând decretul prin faptul că bolnavii ar trebui să vină în capitală să se trateze.

Între alte măsuri, aparent amuzante, se numărără acelea de a interzice „dansul, opera şi circul, pentru că nu fac parte din cultura tradiţională turkmenă”, iar în 1997, din cauză că a trebui să se lase de fumat, după ce a suferit o operaţie pe inimă, a interzis fumatul în toată ţara. De asemenea, a interzis playback-ul, iar în capitală fiecare cetăţean putea avea maxim un câine sau o pisică ca şi animale de companie. Bărbaţii nu aveau voie să poarte barbă sau părul lung şi nimeni din ţară nu avea dreptul să-şi pună dinţi de aur.