Abuzul în serviciu, articolul de lege care a băgat spaima în toţi politicienii, dezbătut la Curtea Constituţională

Celebrul articol 13 din Legea 78/2000, care pedepseşte abuzul în serviciu, a intrat joi în dezbaterea Curţii Constituţionale. Majoritatea dosarelor făcute de DNA politicienilor au principal cap de acuzare tocmai acest articol. Declararea lui neconstituţională ar declanţa un cutremur în justiţie.

05 mai 2016, 11:22
Abuzul în serviciu, articolul de lege care a băgat spaima în toţi politicienii, dezbătut la Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a luat joi în dezbatere o excepţie de neconstituţionalitate privind art. 13 din Legea 78/2000, care pedepseşte abuzul în serviciu.

Art. 13 Legea 78/2000

Art. 13 – Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Art. 131 – În cazul infracţiunii de şantaj, prevăzută de art. 207 din Codul penal, în care este implicată o persoană dintre cele prevăzute la art. 1, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Art. 132 – În cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime

(Sursa: DNA)

Excepţia a fost ridicată într-un dosar dintre un afacerist argeşean şi ANAF, după cum se precizează pe site-ul CCR: 

Dosar nr.1287D/2015 (conexat cu Dosarul nr.61D/2016) (repus pe rol)

Matei Cristian Flaviu – Pănescu Constantin

Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timiș – Darie Răzvan Nicu – Mujea I.Gelu – S.C. APĂ CANAL 2000 S.A. Pitești – Zamfir O. Pavel

Excepţia de neconst. a disp. art.13² din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție

S-a vehiculat ipoteza că excepoţia ar fi fost ridicată de Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, în dosarul restituirilor ANRP, însă preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a dat de înţeles că nu.

„Discutăm toate dosarele. De-aia venim la serviciu, să vedem dosarele, să le judecăm. Noi nu judecăm oameni, noi judecăm legi. Dacă vreți să știți, eu nici nu știu că este un dosar cu Alina Bica azi. Acum aflu. Nu cred că este. Eu nu citesc numele oamenilor din dosare, ca să nu mă influențeze cumva, negativ sau pozitiv”, a declarat joi Augustin Zegrean.

Spaima politicienilor

Articolul 13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție este articolul care apare drept cap de acuzare în cele mai multe dosare întocmite de DNA politicienilor. Cea mai proaspătă ţintă a acestui articol este Marian Vanghelie, care tot joi a ieşit de la DNA cu un nou dosar penal, în care este acuzat de abuz în serviciu.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea s-a ales cu sechestru pe bunurile sale miercuri, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziţionarea unei limuzine de lux din bani publici.

Exemplele sunt nenumărate. Alături de traficul de influenţă şi luare de mită, abuzul în serviciu săvârşit de politicieni cu funcţii de conducere (parlamentari, primari, preşedinţi de consilii judeţene etc) este una dintre principalele cauze pentru care se întocmesc dosare penale. Poate cea mai mare victimă a acestui articol este fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare pentru abuz în serviciu, în dosarul Trofeul calităţii.

Potrivit Digi24, datele arată că numărul dosarelor de abuz în serviciu a crescut de la an la an.

2013 – 268 de cazuri

2014 – 464 de cazuri

2015 – 601 de cazuri

Un prim semn că acest articol constituie cu adevărat o problemă s-a văzut în dosarul privind restituirea ilegală a unor păduri, dosar în care a fost implicat Viorel Hrebenciuc. Procurorii au ataşat în rechizitoriu o discuţie înregistrată între Viorel Hrebenciuc şi Dan Şova, în care se plângeau tocmai de acest articol de lege şi consecinţele lui devastatoare pentru politicieni:

Viorel Hrebenciuc: Şi mai e legea 78. Boss, legea 78/2000, că aici aceeaşi chestie spune. Aia e lege făcută de Stoica în 2000, atunci am aprobat-o ca tâmpiţii. Până acum câţiva ani lumea nu băga în seamă, nici procurorii nu se uitau la ea. Năstase a fost prima victimă a acestei legi. E un articol 13 care spune aşa: influenţarea în calitate de şef – nu şef… 

Dan Şova: De partid.

Viorel Hrebenciuc: …de partid, nu ştiu ce, organizaţie şi altele, nu numai partid, influenţarea şi luarea deciziilor, cum e trecut acolo, pentru obţinerea de foloase necuvenite, bani sau bunuri pentru sine sau pentru altul. 

Dan Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu referendumul.

Viorel Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm – că eu am zis asta în Biroul Permanent… (…) Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare! 

Dan Şova: Da, da.

Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.

Dan Şova: Toţi!

Viorel Hrebenciuc: Deci ascultă ce spun, aia nu e o chestiune… 

Dan Şova: Nu, codul integrităţii…

Viorel Hrebenciuc: Trebuie puse la punct astea pentru că, îţi spun, suntem degeaba. Tot aşa, mă chemase pentru asta acum câţiva ani şi zic: Domne, dar vedeţi că e aşa? Şi zice: Domnule Hrebenciuc, nu eu am făcut legea. Ce să îi spun? Ce să îi spun? Aici, uite, la asta, la Braşov şi la acesta, la Sârbu şi la mine, e trecută asta. 

Dan Şova: Vreau să vă spun un lucru: când am vorbit cu câţiva judecători – ca sunt prieten, sunt 15 ani de bară – Voi sunteţi nebuni? Şi mi-au spus: Puişor, dăm ce aţi reglementat voi. Voi aţi scris, noi aplicăm. 

Viorel Hrebenciuc: Exact.

Definiţia Elenei Udrea

Elena Udrea, trimisă în judecată de DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Gala Bute, a avut recent o ieşire publică împotriva aceluiaşi articol de lege. Ea susţine că aceasta nu este o faptă penală şi în nicio altă ţară europeană nu este sancţionată.

„Ascult Europa FM si incerc sa intru in direct, dar este aglomerat, subiectul incita: a fi sau nu abuzul in serviciu fapta penala? (…)

Abuzul se refera mai putin la cei alesi, primari, parlamentari,(politicieni), cat mai ales la sutele de mii de functionari publici care isi pun semnatura pe tot felul de acte. De aceea acestora le este frica sa mai semneze. 

Apoi, „abuzul” nu este cu spaga. Daca cineva a primit spaga ca sa semneze sau nu un act, aceea este luare de mita, alta fapta, pe care nu o contesta nimeni.

Si o realitate: nu exista nicio tara europeana, in care aceasta fapta sa fie incriminata. Adica, simpla greseala, neatentie etc., nu se sanctioneaza nicaieri cu puscaria!!! Ci administrativ si cu recuperarea pagubelor eventual pricinuite de actul indeplinit defectuos ori neindeplinit”, scria Elena Udrea pe Facebook pe 20 aprilie.

Sunt greu de anticipat consecinţele declarării neconstituţionale a articolului 13 din Legea 78/2000. Toate capetele de acuzare în dosare de corupţie ale DNA care se sprijină pe acest articol ar rămâne fără obiect.