Accesul spre al doilea mare cartier rezidenţial de la marginea Aradului, închis de CNAIR. Locuitorii au declanşat proteste

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a închis, vineri, accesul de pe DN7 şi în al doilea mare cartier rezidenţial de la marginea municipiului Arad – Europa, cu aproximativ 400 de locuitori -, după ce joi a luat aceeaşi măsură în cartierul Via Carmina, care are 600 de locuitori, invocând că joncţiunile cu şoseaua naţională nu au fost autorizate niciodată. Locuitorii celor două cartiere au declanşat proteste împotriva autorităţilor şi dezvoltatorilor. Dezvoltatorul cartierului Europa susţine că nu s-a ajuns la o înţelegere asupra locului amenajării unei intersecţii şi nici nu s-a stabilit dacă aceasta trebuie să fie sens giratoriu sau de tip cruce.

RomaniaTV.net
03 aug. 2018, 10:06
Accesul spre al doilea mare cartier rezidenţial de la marginea Aradului, închis de CNAIR. Locuitorii au declanşat proteste

Echipele de muncitori ale CNAIR s-au întors, vineri, la ieşirea din Arad spre Deva, pe DN7, pentru a monta noi parapete metalice, care închid accesul rutier către cartierul rezidenţial Europa, al doilea mare cartier dezvoltat în zonă, care avea însă joncţiune cu şoseaua naţională neautorizată.

Locuitorii care au vrut să intre sau să iasă din cartier nu au mai putut, găsind echipajul de poliţie şi muncitorii cu utilaje care blocau strada Roma.

„Este şocant ca un drum făcut exact ca celelalte care sunt perpendiculare pe DN7 să fie închis pentru neînţelegeri cu dezvoltatorii pe tema unor avize. Rămânem izolate sute de familii. În toală localitatea Vladimirescu, din zeci în zeci de metri, sunt străzi similare perpendiculare pe DN7, care nu sunt închise, doar pentru că sunt ale primăriei. Cred că autorităţile şi dezvoltatorul trebuie să ajungă urgent la un compromis, să treacă peste birocraţii şi să scoată din izolare familii care au investit zeci sau sute de mii de euro în case în aceste zone rezidenţiale”, a declarat pentru News.ro un proprietar nemulţumit.

Dezvoltatorul cartierului Europa este firma Ariola, al cărei reprezentant, Dan Roman, a declarat pentru News.ro că demersul CNAIR „este un abuz”, arătând că nu şi-a asumat niciodată până în prezent realizarea unui sens giratoriu, cum afirmaseră oficialii companiei de drumuri.

„Nu am avut niciun angajament să fac sens giratoriu (…) Este un abuz ceea ce se întâmplă. Nu am primit niciun document prin care să mă înştiinţeze că în următoarea perioadă va fi închisă această cale de acces”, susţine Roman.

Întrebat cum le răspunde locuitorilor care au cumpărat de la firma sa terenuri pentru a-şi ridica locuinţe, Roman a spus că va discuta cu autorităţile locale şi cu ceilalţi dezvoltatori pentru a se ajunge la o înţelegere privin felul în care se va amenaja intersecţia care va deservi cele două cartiere şi locul acestei intersecţii.

„Ca să faci o lucrare, trebuie să fie avizată. Nu a existat nicio opţiune avizată de CNAIR, sens giratoriu sau intersecţie de tip cruce”, susţine dezvoltatorul.

Accesul în cartier se mai poate face doar prin localitatea învecinată Vladimirescu, iar strada de legătură este amplasată la fel ca cea închisă de CNAIR, însă este drum public, al primăriei, astfel că este autorizat.

Locuitorii acuză că dincolo de ocolul de câţiva kilometri, acea stradă se va bloca din cauza traficului intens, pentru că deserveşte două cartiere foarte mari.

Proprietarii din Europa au anunţat că vor protesta în stradă, având în vedere inclusiv blocarea cu maşini a drumului naţional.