ACCIDENT AVIATIC: Copilotul se află în stare critică, trei medici sunt în stare gravă UPDATE

AVION PRĂBUŞIT LA CLUJ: Adrian Iovan, care pilota avionul aterizat forţat în Munţii Apuseni, şi o tânără, medic rezident, au murit. Toţi răniţii au fost aduşi la UPU 1 Cluj. Toate cele şapte persoane din avionul care a aterizat forţat au fost găsite de un pădurar.

RomaniaTV.net
21 ian. 2014, 04:37
ACCIDENT AVIATIC: Copilotul se află în stare critică, trei medici sunt în stare gravă UPDATE

UPDATE: Cei cinci raniti sunt în stare stabilă şi au mai multe fracturi. Acestea au fost imobilizate si nu pun in acest moment probleme vitale. Toţi răniţii sunt constienti si internati pe sectia de terapie intensiva la Spitalul Judeţean din Cluj.

La ora 9.30 se va face primul anunţ oficial cu privire la starea răniţilor.

AVION PRĂBUŞIT LA CLUJ: UPDATE 04:50 Ultimii doi răniţi, aduşi la Unitatea de Primiri Urgenţe 1 din Cluj-Napoca

Ultimii doi răniţi în accidentul aviatic de luni după-amiază au fost aduşi, marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30, la Unitatea de Primiri Urgenţe 1, din Cluj-Napoca, unul cu o ambulanţă SMURD de Terapie Intensivă Mobilă de la Bihor, iar celălalt cu o autospecială SMURD cu echipaj de prim ajutor.

Conform unor surse din rândul medicilor, înainte de a ajunge la UPU 1, bărbatul adus cu ambulanţa SMURD de Terapie Intensivă Mobilă a fost supus unui test la computer tomograf într-o altă clinică clujeană, rezultatele fiind „promiţătoare”, în sensul că nu au fost descoperite fracturi craniene.

Primii trei răniţi au fost aduşi pe rând, primul, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, cu răni la şold, fiind adus în jurul orei 2.40, iar următorii doi la aproape o oră şi jumătate diferenţă, aceştia din urmă cu o autospecială SMURD de transport victime multiple. Cei doi erau imobilizaţi, având gulere medicale la gât, unul dintre ei fiind înfăşurat într-o folie protectoare.

UPDATE 04:10 Alţi doi răniţi în accidentul aviatic de luni după-amiază au ajuns la UPU 1 din Cluj-Napoca

Alţi doi răniţi în accidentul aviatic de luni după-amiază, petrecut la graniţa dintre judeţele Alba şi Cluj, au ajuns, în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 4.00, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) 1 din Cluj, cu o autospecială SMURD de transport victime multiple.

Cele două victime, doi bărbaţi, erau imobilizaţi, amândoi având gulere medicale la gât, iar unul dintre ei era înfăşurat într-o folie protectoare.

Primul rănit, medicul Radu Zamfir, de la Institutul Clinic Fundeni, care a ajuns la UPU 1 Cluj-Napoca în jurul orei 2.40, în stare de conştienţă, cu o ambulanţă SMURD, avea răni la şold, el fiind supus investigaţiilor medicale.

La ora transmiterii acestei ştiri, la UPU 1 sunt aşteptaţi şi ultimii doi răniţi în accidentul aviatic.

UPDATE 02:52 Primul rănit în accidentul aviatic a ajuns la UPU Cluj, fiind vorba despre un bărbat cu fracturi

O ambulanţă SMURD în care se afla unul dintre răniţii din accidentul aviatic, un bărbat cu picioarele fracturate, a ajuns, în noaptea de luni spre marţi, în jurul orei 2.40, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) 1 din Cluj-Napoca, acesta fiind conştient.

Bărbatul, care are fracturi la picioare, era conştient şi a fost preluat de către medici, el urmând să fie supus unor investigaţii.

La UPU sunt aşteptaţi să sosească, pe rând, şi ceilalţi patru răniţi în urma accidentului aviatic de luni după-amiază.

La UPU 1 din Cluj-Napoca, toţi medicii, asistentele şi personalul auxiliar din ambele schimburi au venit la serviciu, aşteptând să fie aduşi răniţii.

Aici, persoanele rănite vor fi evaluate, iar în funcţie de starea lor de sănătate, în cazul în care se va impune, autorităţile iau în calcul trimiterea unui avion militar pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” din Cluj pentru a prelua răniţii mai grav şi a-i transporta la Bucureşti, afirmă surse medicale.

UPDATE 02:20 Şeful Salvamont Sibiu: În zona montană e posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a declarat, luni, pentru RFI, că în zona montană este posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate chiar dacă în perimetrul respectiv există semnal, adăugând că totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului.

Potrivit sursei citate, dacă, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate apărea că a fost efectuat din judeţul Braşov, chiar dacă el a fost făcut din judeţul Sibiu.

Adrian David spune că „în mod normal un apel la 112 este localizat în funcţie de celula pe care o deschide de pe un pilon”.

„Se face prin triangulaţie – dacă se deschid trei celule se ştie exact locul în care s-a făcut apelul. În situaţia în care se deschide o singură celulă sau două, localizarea este foarte grea. Ştiu asta pentru că au fost situaţii în Munţii Făgăraş în care am încercat să localizăm nişte turişti rătăciţi şi tocmai din cauza faptului că s-a deschis doar o celulă n-am putut identifica locul exact. Deci tehnic este normal să se petreacă aşa ceva. În oraş, în momentul în care se face un apel, acel apel este preluat de mai multe antene din zonă. Dacă este o zonă izolată, apelul respectiv poate fi preluat doar de una sau două. De exemplu, vin apeluri 112 de la cabană şi semnalul respectiv este preluat de o antenă de la Braşov, chiar dacă apelul respectiv este făcut de pe teritoriul judeţului Sibiu. Ulterior apelului se discută între operatorii de la 112 cu instituţiile specializate în intervenţiile de urgenţă şi se intervine cu echipa cea mai apropiată”, a explicat la RFI şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

UPDATE 00:28 SMURD: Copilotul avionului, în stare critică. Trei medici, în stare medie spre gravă

Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forţat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

Informaţiile, care constituie un prim bilanţ al stării supravieţuitorilor din accidentul aviatic de luni după-amiază, a fost comunicat MEDIAFAX de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD.

Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

Doctorul Radu Zamfir are 39 de ani şi a absolvit UMF „Carol Davila” în 1998, cu media generală de promovare a anilor de studii 9,63 şi media la examenul de licenţă 10. Este medic specialist chirurgie generală din octombrie 2006 şi lucrează la Institutul Clinic Fundeni, în Laboratorul de Cercetare Chirurgie.

Valentin Calu are 42 de ani, este doctor în ştiinţe medicale şi lucrează ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Capitală, iar din 2007 este şi purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. Anterior, el a fost coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe de la Elias.

Cătălin Pivniceru este medic specialist chirurgie generală la Spitalul „Sfânta Maria” din Bucureşti, iar Sorin Ianceu (37 de ani) este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beiuş şi face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Ianceu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj şi se specializează în transplant.