ACCIDENT AVIATIC. Procurorii au început urmărirea penală in rem în cazul tragediei din Apuseni

ACCIDENT AVIATIC. Procurorii care cercetează accidentul aviatic produs în Munţii Apuseni au început, miercuri, urmărirea penală pentru încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă, a anunţat Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia.

RomaniaTV.net
22 ian. 2014, 15:34
ACCIDENT AVIATIC. Procurorii au început urmărirea penală in rem în cazul tragediei din Apuseni

ACCIDENT AVIATIC. Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem în cauza privind accidentul aviatic de luni, pentru două infracţiuni: încălcarea de către personalul aeronautic civil a îndatoririlor de serviciu sau neîndeplinirea lor şi vătămare corporală din culpă, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, cercetările continuă pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor şi împrejurărilor producerii accidentului.

VEZI ŞI AVION PRĂBUŞIT. Sistemul ELT al avionului nu emitea pe frecvenţa monitorizată de sateliţi

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara, marţi seară, că în urma anchetei desfăşurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, iar epava va fi păzită până când va putea fi transportată într-un loc special pentru a fi studiată.

Întrebat dacă printre probele ridicate se află şi cutia neagră, procurorul a răspuns că acest avion nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord care vor fi examinate de către anchetatori.

„Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcţionat şi pentru a-şi face un punct de vedere experţii în domeniu. Se va emite un raport de către inspecţia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorităţii Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet şi apoi procurorul va putea să administreze probaţiunea şi să soluţioneze dosarul”, afirma Lazăr.

VEZI ŞI ANCHETĂ la locul TRAGEDIEI din Apuseni. Vezi primele ipoteze ale specialiştilor

Întrebat de ce va dura câteva luni ancheta, Lazăr răspundea că aşa se procedează în cazul anchetelor cu catastrofe aeronautice.

Procedurile de extragere a epavei avionului prăbuşit în Munţii Apuseni au început, miercuri, iar la locul accidentului au mers inspectori specialişti în aeronautică.

VEZI ŞI Epava AERONAVEI a fost coborâtă din munţi cu TRACTOARELE. Vezi ce a mai rămas din AVION VIDEO

Potrivit procurorului Lazăr, ulterior epava avionului va fi dusă într-un loc unde va fi studiată de inspectorii specializaţi care vor redacta raportul privind acest caz.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.