ACCIDENT NUCLEAR în Coreea de Sud: Trei morți după o scurgere de gaz la un reactor

O scurgere de gaz la un reactor nuclear în construcție din Coreea de Sud s-a soldat, vineri, cu trei morți, însă administratorul unității exclude orice legătură cu un atac cibernetic care a vizat centrala săptămâna trecută.

26 dec. 2014, 16:00
ACCIDENT NUCLEAR în Coreea de Sud: Trei morți după o scurgere de gaz la un reactor

Un purtător de cuvânt al Korea Hydro and Nuclear Power a afirmat că nu există nicio contaminare radioactivă și că nu a fost semnalată nicio scurgere radioactivă, potrivit Agerpres.

Victimele ar fi inhalat gaz de azot în timp ce efectuau controale de securitate într-o incintă subterană plină cu cabluri în centrala de la Gori, în apropierea orașului portuar Busan, din estul peninsulei, a indicat purtătorul de cuvânt. Angajații au fost găsiți inconștienți și li s-a declarat decesul după ce au fost transportați la spital.

Celelalte reactoare nucleare de la Gori funcționează normal, iar scurgerea „nu are nimic de a face cu recentul atac informatic”.

Planurile și manualele reactoarelor de la Gori și ale centralei de la Wolsong din vecinătate au fost publicate pe Twitter săptămâna trecută, la fel ca și datele persoanele ale circa 10.000 de angajați ai KHNP. Potrivit operatorului, informațiile nu erau clasificate și piratarea lor nu a fost în măsură să provoace disfuncționalități în niciunul dintre cele 23 de reactoare din Coreea de Sud.

Scurgerea de gaz s-a produs la noul reactor nr. 3 de la Gori, cel mai mare complex nuclear din Coreea de Sud, finalizat în proporție de 99% și programat să fie dat în funcțiune în luna iunie a anului viitor.

Autoritățile au întărit securitatea după atac, unitatea de război cibernetic a Ministerului Apărării ridicând nivelul de vigilență în privința atacurilor din Coreea de Nord și din alte locuri.

Responsabilul de comiterea atacului s-a prezentat ca președintele unui grup de militanți care se opune utilizării energiei nucleare și a amenințat cu dezvăluirea mai multor informații dacă guvernul nu închide trei reactoare nucleare începând cu 25 decembrie.

Anchetatorii au anunțat că suspectul a folosit mai multe adrese IP din China, chiar dacă acesta nu este mereu un indiciu util pentru localizarea geografică a unui internaut.

Oficial nu s-a exclus posibilitatea implicării Coreii de Nord, căruia Seulul îi atribuie responsabilitatea pentru numeroase atacuri cibernetice care au vizat instituțiile sale militare, băncile, agențiile guvernamentale, canalele de televiziune și site-urile de știri. Totuși, nimic nu indică pentru moment că Phenianul s-ar afla în spatele acestui incident.

CITEŞTE ŞI: Rusia va furniza Indiei 12 reactoare nucleare