ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni. Încă două persoane riscă să-şi piardă viaţa VIDEO

Alte două persoane riscă să-şi piardă viaţa după tragedia aviatică din Apuseni, după pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, studentă în anul V la medicină şi voluntar în programul de transplant.

RomaniaTV.net
21 ian. 2014, 11:02
ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni. Încă două persoane riscă să-şi piardă viaţa VIDEO

ADRIAN IOVAN A MURIT în urma impactului violent cu solul din timpul aterizării forţate din Parcul Natural Apuseni. O tânără de 23 de ani, Aurelia Ion, studentă la medicină în anul V şi voluntar în programul naţional de transplant, a murit şi ea. Alţi patru medici şi copilotul aeronavei comandate de Adrian Iovan sunt răniţi şi sunt internaţi în spital. Iar pe lângă toate acestea alte două persoane riscă acum să-şi piardă viaţa.

Este vorba de doi pacienţi de la Institutul Clinic Fundeni care fuseseră deja pregătiţi de medici pentru operaţia de transplant hepatic.

Medicul Irinel Popescu a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că ficatul urma să fie prelevat de la Oradea, de la o pacientă de 62 de ani „care se putea profila ca un donator de organe, după toate criteriile medicale”. Irinel Popescu a explicat că echipa plecată de la Bucureşti cu avionul pilotat de Adrian Iovan şi Răzvan Petrescu urma să ia decizia finală privind posibilitatea prelevării ficatului abia după ce ar fi operat-o pe femeia care suferise un atac vascular cerebral. Între timp, la Bucureşti fuseseră pregătiţi deja cei doi pacienţi, prioritate urmând să fi avut femeia bonavă de cancer hepatic, mai ales că organul nou venea de la o persoană vârstnică.

Persoanele care ar fi putut beneficia de ficatul prelevat erau o femeie diagnosticată cu cancer hepatic şi un bărbat care a mai suferit un transplant, din cauza unei hepatite C, a declarat Irinel Popescu, şeful Centrului de Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi coordonatorul transplantului hepatic în România.

„Erau doi candidaţi. O femeie cu cancer hepatic şi un pacient în stare gravă care urma să suporte un al doilea transplant. Femeia cu cancer mai fusese chemată o dată pentru transplant, dar atunci ficatul nu a fost utilizabil. Celălalt pacient se afla de multă vreme pe secţia de chirurgie. Din start am considerat că prima opţiune va fi pacienta cu cancer hepatic, pentru că celălalt avea nevoie de un ficat perfect, fiind în recădere după o hepatită C şi după un alt transplant”, a explicat Irinel Popescu.

Operaţiile celor doi au fost anulate, în urma accidentului aviatic.

„De câte ori este un donator tânăr alegem un primitor foarte grav, căruia un organ perfect poate să-i redea sănătatea şi viaţa. De câte ori avem însă un ficat la limită, cu un grad de steatoză, de fibroză, cum foarte probabil era cazul acum, alegem o altă categorie de primitori şi anume un bolnav cu cancer hepatic. Aceştia nu sunt într-o stare chiar atât de gravă, starea lor generală e acceptabilă, la ei graviatatea e dată de posibilitatea evoluţiei cancerului, care în 5-6 luni se poate extinde astfel că nu se mai poate face nimic”, a explicat Irinel Popescu.

Vezi prin ce a trecut Adrian Iovan înainte de prăbuşire VIDEO

Medicul Irinel Popescu a precizat că nu este prima oară când o echipă medicală are probleme în timpul unui zbor şi a amintit de un incident similar, cu un avion pilotat de Răzvan Petrescu, care luni a fost copilotul lui Adrian Iovan.

Condiţiile de iarnă şi de ceaţă sunt dintre cele mai nefavorabile şi din păcate uneori se soldează cu adevărate aventuri. Am avut situaţia în care, tot de la Oradea, avionul de întoarcere – care este cel mai important pentru că suntem contracronometru – nu putea să aterizeze pe Bucureşti. A aterizat la Sibiu, de acolo ficatul a fost preluat de un elicopter care a aterizat la Strejnic, de acolo a fost preluat de o salvare care a venit în cea mai mare viteză la Fundeni ca să ne încadrăm în intervalul de opt ore pe care noi îl cosiderăm acceptabil. Condiţiile de iarnă au fost întotdeauna o mare barieră şi un mare obstacol.

În acelaşi timp, din păcate nu putem proceda altfel, pentru că orice donator pierdut înseamă o şansă pierdută pentru bolnavi. La fel şi pentru această bolnavă cu cancer pentru care şansele de viaţă devin tot mai mici.

După condiţiile dramatice nu s-a mai pus problema transplantului şi am anulat operaţia. Dar echipa de la Cluj a mers mai departe cu prelevarea şi cei doi rinichi au fost prelevaţi şi probabil şi transplantaţi. Au mai fost prelevate şi ţesuturi”, a explicat medicul Irinel Popescu.