Achim Irimescu: Peste 600.000 de fermieri şi-au primit subvenţiile

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a emis ordine de plată, până luni la miezul nopții, pentru mai mult de 600.000 de fermieri, suma totală care va intra în conturile agricultorilor din avansul pe suprafață depășind 255 de milioane de euro, a declarat marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.

01 dec. 2015, 11:19
Achim Irimescu: Peste 600.000 de fermieri şi-au primit subvenţiile

„Până la miezul nopții s-au emis ordine de plată pentru mai mult de 600.000 de fermieri pentru plata avansului pe suprafață, cu o sumă de 255 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ne-am apropiat de 70%. Ne vom opri aici, la 30 noiembrie, cu plățile în avans pentru că nu doresc să avem probleme la Comisia Europeană. Chiar dacă în sistem sunt băgați toți fermierii, nu s-au emis ordine de plată decât pentru cei peste 600.000. Banii intrați efectiv în contul fermierilor sunt cele 22 de milioane de euro virate vineri, pentru că ulterior s-a intrat în ‘Bank Holiday’, însă se vor vira începând de miercuri, 2 decembrie. Cred că este important că am reușit să plătim aproape 70% din suma alocată”, a spus Irimescu, potrivit Agerpres.

Ministrul a precizat că avansurile pentru plățile pe suprafața sunt plătite din bugetul național, însă Comisia Europeană îi va rambursa până pe 15 ianuarie 2016 și astfel „nu vom avea probleme cu deficitul”.

Plata SAPS aferentă anului 2015 va intra pe schema normală de marți, 1 decembrie, însă modului financiar al APIA trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvențiilor europene.

Citeşte şi

„Modulul financiar a fost făcut pentru avansuri, însă acum trebuie refăcut, trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvențiilor, pentru că nu s-a luat în calcul decât efectiv SAPS, fără plățile de agromediu, înverzirea, etc. De asemenea, am vorbit cu Comisia să vedem dacă putem să facem plățile pe principul regionalizării, adică să încercam să plătim fermierii într-o regiune unde s-a finalizat controlul, fără să mai așteptăm până când se finalizează la nivel de țară. Trebuie văzut dacă se poate aplica acest sistem la nivel național. Cred că în partea de sud a țării, în zona de câmpie este mai ușor accesul, iar producătorii mari sunt mai ușor de controlați decât cei mici din zona de deal și de munte”, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit șefului MADR, cererile de plată depuse de către fermieri la APIA se ridică la 943.000, însă în urma analizelor și controalelor numărul cererilor de plată eligibile s-a redus la circa 700.000.

Fermierii primesc un avans de 69,75% din plata unică pe suprafață, respectiv 53,4198 euro pe hectar, din cuantumul stabilit pentru anul 2015 de 77,42 de euro/ha. Banii vor fi plăți în lei la cursul stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie 2015 (4,4176 lei/euro), ceea ce înseamnă aproximativ 235,9 lei/hectar.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 a fost prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014 — 2020 și a adus schimbări majore impuse de legislația comunitară pentru toate statele membre. Legislația aplicabilă a cuprins atât partea de activitate din sectorul vegetal, cât și din cel zootehnic, existând totodată reguli noi privind criteriile de eligibilitate.

Perioada de plată a acestor subvenții în avans este 16 octombrie — 30 noiembrie 2015 pentru toate țările membre UE, iar după 1 decembrie încep plățile efective până la 30 iunie anul următor.