Acordarea vizelor de flotant, condiţionată de suprafaţa locuinţei. În ce condiţii poţi fi refuzat de autorităţi. PROIECT DE LEGE

Publicat: Luni, 25 Septembrie 2017 11:22 // Actualizat: Luni, 25 Septembrie 2017 11:25 // Sursa: romaniatv.net

Deputatul PNL Robert Aurel Boroianu a depus la Senat o propunere legislativă care prevede ca proprietarul locuinței să fie obligat să declare suprafaţa locuinţei și numărul persoanelor care stau în ea. Acordarea vizei de flotant va ţine cont de numărul de persoane și poate fi refuzată de autorități, dacă în locuință sunt prea multe persoane. Liberalul îşi motivează propunerea prin faptul că, din cauza legislației permisive, s-a ajuns ca la o adresă să stea și peste 1.500 de persoane, iar obţinerea unei vize de flotant să devină o afacere profitabilă pentru unii români.

Deputatul Robert Aurel Boroianu a propus modificarea Ordonanței 97/2005, privind evidența, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, astfel încât să se introducă o declarație scrisă a găzduitorului, care să cuprindă suprafața utilă a locuinței și numărul de persoane din locuință.

Proiectul mai prevede că mențiunea privind stabilirea reședinței nu se acordă în cazul în care numărul de persoane pe locuință și suprafața minimă utilă nu se încadrează în Legea locuinței 114/1996.

Potrivit Legii locuinței nr. 114/1996, cerințele minimale sunt:
- acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie;

-spaţiu pentru odihnă;

- spaţiu pentru prepararea hranei;

- grup sanitar;

- acces la energia electrică şi apa potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate şi a reziduurilor menajere.

Potrivit motivării depuse împreună cu proiectul, parlamentarul precizează că mass-media a tras un semnal de alarmă că în ultima perioadă sunt foarte multe cazuri de luare în spațiu a mii de persoane, la o singură adresă, acest lucru sfidând logica elementară.

"Pentru că Ordonanța 97/2005 este permisivă, nimeni nu și-a pus întrebarea firească de altfel, cum ar putea locui sub același acoperiș, într-o casă obișnuită, cu două camere și o curte de câțiva metri pătrați, nu mai puțin de 1.583 de persoane. Astfel, legea a permis ca mii de persoane să obțină viză de flotant, pentru o singură locuință, cu aprobarea găzduitorului și a autorității", a mai spus deputatul PNL.

Robert Aurel Boroianu mai arată că în România, practica vizelor de flotant este veche de zeci de ani de zile.

"La acest obicei au apelat pe vremea lui Ceaușescu cei care se căsătoreau cu o persoană care avea nevoie de domiciliu în orașele mari, contra unor sume de bani. Avantajele obținerii unei vize de flotant sunt valabile și astăzi, dând posibilitatea de a se angaja într-un job mai bun sau de a accesa un credit. Afacerea s-a dezvoltat, în timp, astfel că prețurile obținute, astăzi, pentru o viză de flotant, să fie cuprinse între 80 și 150 de euro. Iar aceste sume sunt neimpozabile", mai spune inițiatorul proiectului de lege.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
aviz de flotant Robert Aurel Boroianu viză de flotant
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6562
RON
23 Jul
noapte 18 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H