Acordul UE-Ucraina, important pentru stabilitatea Europei

Primul ministru olandez Mark Rutte și-a exprimat joi susținerea pentru asocierea între UE și Ucraina, subliniind importanța sa pentru stabilitatea pe continent, cu câteva luni înaintea unui referendum asupra acestui subiect, obținut de eurosceptici olandezi.

27 nov. 2015, 06:21
Acordul UE-Ucraina, important pentru stabilitatea Europei

Premierul Rutte a estimat, cu ocazia primei vizite a președintelui ucrainean Petro Poroșenko în Olanda, că Kievul trebuie să mai lucreze pentru a deveni ‘o democrație cu parte întreagă, liberă de corupție și prosperă’. Dar este în interesul UE să aibă un vecin puternic și stabil la frontiera sa estică, a susținut el în cursul conferinței de presă, un vecin capabil să reziste tentativelor de destabilizare a Europei, potrivit Agerpres.

Acordul de liber schimb încheiat între Kiev și UE urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. El are scopul să întărească dialogul politic, precum și schimburile economice și comerciale între UE și Ucraina. Refuzul exprimat în 2013 de fostul președinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici de a semna acest acord a declanșat revolta din Maidan (Piața Independenței din Kiev) și înlăturarea acestuia.

Citeşte şi Comisia Europeană nu se îngrijorează că Rusia a sistat furnizarea gazelor ruseşti către Ucraina

Dar trei organizații eurosceptice au reușit să obțină organizarea unui referendum neconstrângător asupra acestui subiect, întrunind peste 300.000 de semnături. El urmează să aibă loc în 6 aprilie.

Petro Poroșenko a salutat acordul ca fiind începutul unei noi ere pentru țara sa: @Este ultimul „La revedere” spus Uniunii Sovietice, ultimul „La revedere” spus comuniștilor. Vrem să traversăm Rubiconul, cine poate fi împotrivă?”

Potrivit lui, „98% din acord se referă la reforme, apărarea drepturilor omului, libertate și democrație„. „Și mi-ar place să știu cine este împotriva democrației, libertății și reformelor?

Moscova, la rândul său, consideră acest acord o ingerință a UE în sfera sa de influență. Tensiuni în estul Ucrainei au degenerat anul trecut în război civil. Moscova este acuzată de Occident că îi susține pe separatiștii proruși cu care se confruntă forțele guvernamentale. Conflictul s-a soldat cu peste 8.000 de morți.

Mark Rutte a indicat că va evalua consecințele referendumului după ce rezultatul acestuia va fi cunoscut. Guvernul său va judeca atunci dacă se impun schimbări în politică. Chiar dacă referendumul nu este constrângător, el va fi urmărit îndeaproape într-o țară în care euroscepticii conduc în sondaje, în perspectiva alegerilor legislative din 2017.