Acţiune ANTI-UCRAINEANĂ a rebelilor proruşi. Poroşenko promite că vinovaţii vor fi pedepsiţi sever

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a criticat luni violențele din fața Parlamentului de la Kiev, soldate cu un mort și o sută de răniți, promițând o pedeapsă severă pentru cei vinovați.

31 aug. 2015, 19:23
Acţiune ANTI-UCRAINEANĂ a rebelilor proruşi. Poroşenko promite că vinovaţii vor fi pedepsiţi sever

‘A fost o acțiune anti-ucraineană, ai cărei organizatori, fără excepție — toți reprezentanții forțelor politice — trebuie sever pedepsiți’, a mai spus Petro Poroșenko ca aluzie clară la partidul de extremă dreapta Svoboda, ai cărui militanți au fost acuzați că s-ar afla în spatele violențelor.

Uniunea Europeană s-a declarat la rândul său extrem de îngrijorată de violențele izbucnite între manifestanții de extremă dreapta și polițiști la Kiev pe marginea unui vot în Parlament privind autonomia regiunilor separatiste proruse, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Parlamentul Ucrainei adoptă în prima lectură o reformă ce atribuie mai multă autonomie estului separatist

‘Acest proces nu trebuie pus în pericol de violențe. Incidentele de astăzi sunt foarte îngrijorătoare’, a declarat șefa diplomației europene Federica Mogherini într-un comunicat. Ea a sprijinit guvernul ucrainean, afirmând că proiectul de lege ‘va înlesni punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk’ care prevăd, în plus față de încetarea focului, o mai mare autonomie pentru zonele separatiste din estul Ucrainei.

La rândul său, Germania a calificat drept ‘inacceptabile’ violențele comise la Kiev. ‘Condamnăm în cei mai duri termeni revoltele sângeroase care au avut loc astăzi în fața Parlamentului de la Kiev’, a declarat Ministerul de Externe german.

‘Violența în stradă este din toate punctele de vedere inacceptabilă, însă violența împotriva deciziilor unui Parlament ales este mai mult decât atât’, a mai spus aceeași sursă.