Acţiunea de eliminare a porcilor din Rusăneşti, aproape de final. Mai sunt de verificat 16 gospodării

Acţiunea de eliminare a porcilor din comuna Rusăneşti, unde în urmă cu două săptămâni au fost înregistrate trei focare de pestă porcină africană (PPA), se apropie de final, iar marţi urmează ca echipele DSVSA să verifice ultimele 16 gospodării din localitate, potrivit prefectului judeţului Olt, Silviu Neacşu.

03 dec. 2018, 18:37
Acţiunea de eliminare a porcilor din Rusăneşti, aproape de final. Mai sunt de verificat 16 gospodării

Acesta a precizat că luni au fost verificate 668 de gospodării din Rusăneşti şi au fost sacrificaţi 208 porci, acţiunile desfăşurându-se fără incidente.

Decizia sacrificării tuturor porcilor din Rusăneşti a fost luată de autorităţi la începutul săptămânii trecute, însă timp de trei zile localnicii au protestat şi nu au permis accesul echipelor DSVSA Olt în gospodării, astfel că abia după 29 noiembrie a început eutanasierea suinelor, iar echipele de veterinari au fost însoţite de efective de forţe de ordine formate din zeci de jandarmi şi poliţişti.

Prefectura Olt a organizat luni o întâlnire între primarii din 10 localităţi din sudul judeţului Olt situate la graniţa cu judeţul Teleorman, medicii veterinari din aceste localităţi şi reprezentanţi ai DSVSA, fiind discutate şi stabilite măsuri de prevenţie a răspândirii pestei porcine africane, în condiţiile în care localnicii din Rusăneşti au susţinut că boala a fost transmisă de la mistreţi din pădurile din Teleorman, unde au fost găsiţi porci cu PPA morţi.

La întâlnirea de la Prefectura Olt s-a stabilit ca pe drumurile către judeţul Teleorman din localităţile Băbiciu, Izbiceni şi Giuvărăşti să fie instituite zone de dezinfecţie. Totodată, s-a decis să fie transmisă ministerelor abilitate solicitarea de intensificare a controalelor şi măsurilor de dezinfecţie în judeţul Teleorman în zonele din apropierea judeţului Olt în care au fost confirmate focare de pestă porcină africană.

Citeşte şi Rusăneştiul, plin de jandarmi şi poliţişti. Mai mulţi ţărani, duşi la audieri după ce s-au opus sacrificării porcilor bolnavi de pestă