Victor Ponta a deschis bursa din Londra, unde sunt tranzacţionate acţiunile Electrica

Premierul Victor Ponta a deschis, vineri dimineaţa, bursa din Londra, unde încep să fie tranzacţionate certificatele globale de depozit (GDR) denominate în dolari alocate în oferta publică iniţială la Electrica (EL). 

04 iul. 2014, 07:13
Victor Ponta a deschis bursa din Londra, unde sunt tranzacţionate acţiunile Electrica

Acţiunile Electrica încep vineri să fie tranzacţionate la bursele de la Bucureşti şi de la Londra, după o ofertă publică iniţială suprasubsc isă în proporţie de peste 200%.

Electrica şi Bursa de Valori Bucureşti au organizat, vineri, o ceremonie de deschidere a şedinţei bursiere.

Au participat la eveniment Karoly Borbely, secretar de stat în Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu – şef Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie, Departamentul pentru Energie; Alexandra Borislavschi – director Direcţia Guvernanta şi Finanţe Corporative, Electrica; Dana-Mirela Ionescu – managing director, Head of Capital Markets & Investment Banking, Raiffeisen Bank; Claudiu Cercel – director general adjunct al BRD – Groupe Societe Generale, notează Agerpres.

Acţiunile Electrica vor intra la tranzacţionare pe piaţa reglementată, în cadrul Sectorului Titluri de Capital, Categoria 1 acţiuni, iar vineri, în prima zi de tranzacţionare, vor beneficia de un program special. Astfel, în intervalul 9,30 – 10,00 va avea loc pre-deschiderea, la 10,00 – deschiderea, iar începând cu 10,00 – tranzacţionare continuă. Celelalte etape ale programului de tranzacţionare rămân nemodificate.

Electrica a obţinut din listarea la bursă suma de 1,95 miliarde de lei, preţul final din ofertă la care acţiunile vor fi vândute investitorilor mari fiind stabilit la 11 lei pe acţiune.

„Acesta este cel mai mare IPO de până acum din România, iar fondurile-record obţinute din listare vor fi folosite pentru investiţii. Credem că atragerea de investitori privaţi prin listarea liderului în distribuţia şi furnizarea de electricitate de pe piaţa românească va contribui la creşterea transparenţei şi a eficienţei Electrica, având un impact pozitiv, atât asupra profitabilităţii acesteia, cât şi asupra preţului şi calităţii serviciilor prestate utilizatorilor şi consumatorilor finali”, a declarat ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu.

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe tranşele de retail, Electrica a decis realocarea unui număr de 10.631.325 de acţiuni din tranşa adresată investitorilor instituţionali către tranşele de retail.

În perioada 16-25 iunie, statul român a oferit 177 milioane noi acţiuni Electrica urmând ca, după vânzare, participaţia statului să se reducă la aproximativ 48,8%.