Actorii, îndureraţi de moartea lui Szobi Cseh: Am pierdut un om excepţional. Iubea filmele româneşti

Szobi Cseh, cel mai iubit cascador român, s-a stins din viaţă, după o luptă grea cu cancerul. Cunoscut atât de tineri cât şi de cei mai trecuţi prin viaţă, Szobi Cseh şi-a câştigat fanii prin talentul de care a dat dovadă în cele peste peste 150 de filme şi producţii TV la care a participat, atât ca regizor, cât şi ca actor-cascador.

01 aug. 2014, 07:41
Actorii, îndureraţi de moartea lui Szobi Cseh: Am pierdut un om excepţional. Iubea filmele româneşti

Colegii lui Szobi Cseh sunt extrem de îndureraţi de vestea că actorul-cascador s-a stins din viaţă.

Sunt îndurerată! Fiecare plecare a unui om cu care am lucrat înseamnă o despărţire de un om care a însemnat la un moment dat o perioadă minunată de muncă. A fost un om care a iubit filmul românesc şi actorii români. A fost excepţional şi ca actor şi ca actor-cascador. Îmi pare rău pentru el, pentru ce ar fi putut să spună cu şcoala de cascadorie pe care o iniţiase. Din păcate acesta este drumul omului. Dumnezeu să-l odihnească şi să-i întărească familia„, a declarat la România TV actriţa Florina Cercel.

Actorul Alexandru Arşinel şi l-a amintit pe cascadorul Szobi Cseh ca fiind „un om cu un caracter extraordinar”, dedicat filmului şi cauzelor sociale. „S-a stins un om cu caracter şi calităţi extraordinare. Făcea parte dintr-o lume pe cale de dispariţie. Rar mi-a fost dat să văd un om cu asemenea caracter. Şi-a dedicat viaţa filmului, teatrului, reeducării copiilor de pe stradă„, a declarat Alexandru Arşinel pentru Agerpres.

Actriţa Oana Pellea îşi exprimă regretul faţă de decesul celui pe care îl numeşte „superbul suflet cu numele de Szobi Cseh”. „Un gând pentru superbul suflet cu numele de Szobi Cseh… Dumnezeu să te odihnească…„, a scris actriţa pe pagina sa de Facebook.

Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, Ion Caramitru, a declarat că actorul şi cascadorul Szobi Cseh a fost un pionier al cascadoriei româneşti, cel care a înfiinţat practic şcoala românească de cascadorie. „Am lucrat mai puţin cu el, un singur film am făcut. El a lucrat mai mult cu Sergiu Nicolaescu. Îmi pare foarte rău, nu ştiam, mi-aţi dat o veste… Ştiam că e bolnav, ştiam că are probleme, dar a fost un pionier al cascadoriei, a fost cel care a înfiinţat şcoala de cascadorie de fapt şi a şi jucat roluri în filme în care cascada era una dintre părţile lui forte. Îmi pare foarte rău, Dumnezeu să-l ierte!„, a spus Ion Caramitru.

Regizorul Ioan Carmazan, profund afectat de moartea lui Szobi Cseh, a declarat cu tristeţe că românii au pierdut un „om excepţional”. „Avea cultul prieteniei. Este o mare pierdere! Sunt afectat total! Face parte din tinereţea noastră. Era fermentul care ţinea împreună o echipă de cascadori„, a spus Ioan Carmazan.

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat că actorul şi cascadorul Szobi Cseh, care a murit vineri la vârsta de 71 de ani, „avea o foarte mare pasiune pentru film” şi iubea toţi oamenii din această industrie, 2de la tehnicieni până la regizori”.

Era un personaj extrem de carismatic, care, pe lângă filme, pe care le iubea, a făcut şi foarte multe fapte bune„, a declarat Irina Margareta Nistor.

Szobi Cseh s-a născut într-o familie de secui din Miercurea Ciuc la data de 11 decembrie 1942. După finalizarea cursurilor liceale la Braşov, a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. Încă din timpul facultăţii a lucrat ca zburător la trapez la Circul de Stat din Bucureşti.

În anul trei de facultate a colaborat în calitate de cascador la primul său film, „Dacii”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. De la debutul său, Szobi Cseh a lucrat la realizarea a peste 150 de filme, dintre care 25 de producţii străine şi coproducţii. Practic, a colaborat la toate filmele româneşti de acţiune şi a executat numeroase cascadorii, unele fiind unicate pe plan mondial.

În 1967, la un an după terminarea facultăţii, Cseh a alcătuit prima echipă de cascadori profesionişti din România. Astfel, a contribuit substanţial la crearea unui domeniu practic inexistent în România până atunci şi la perioada de aur a filmului românesc de acţiune.

În 1975 a devenit coordonator al şcolii de cascadori din Germania ca apoi, în 1990, să înfiinţeze prima Asociaţie a Cascadorilor Profesionişti din România.

CITEŞTE ŞI: Szoby Cseh, mărturii CUTREMURĂTOARE: „M-am gândit la sinucidere”

Din 1980, Szobi Cseh a predat cursuri de mişcare scenică la Universitatea de Teatru şi Film din Bucureşti. Astfel, a contribuit la formarea a zeci de generaţii de actori, regizori şi operatori de film şi de televiziune.

Din anul 2005, Szoby Cseh s-a implicat şi în proiecte sociale. Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile şi ajutarea copiilor cu handicap psihic şi fizic au fost o prioritate. Ambele programe au avut rezultate impresionante.

La 69 de ani a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul său, asta deşi a fost declarat de CNSAS colaborator al securităţii. Dovada că Cseh ar fi făcut poliţie politică s-a regăsit în dosarul lui Sergiu Nicolaescu, care l-a catalogat pe Cseh drept „tâmpit şi idiot”. După decizia CNSAS, Cseh a declarat că nu a fost abordat de Securitate, ci s-a pus singur în slujba ei, pentru a „face ordine în studiouri şi a stopa corupţia din cinematografie„. Cu toate astea, el rămâne un personaj unic în istoria teatrului şi filmului românesc.