Acuzat că a deformat declaraţia lui Liviu Dragnea, Gabriel Liiceanu a deformat-o şi pe a sa, ca să se explice

Gabriel Liiceanu a scris un text în apărarea sa după ce a fost acuzat că în discursul din Parlamentul European a inventat o declaraţie a lui Liviu Dragnea privind-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. Liiceanu afirmă că, deşi nu l-a citat exact pe Dragnea, sensul vorbelor acestuia din urmă ar fi cel indicat de filosof. Numai că, în textul explicativ Gabriel Liiceanu nu a reuşit să se citeze exact nici pe sine însuşi.

24 mart. 2017, 08:54
Acuzat că a deformat declaraţia lui Liviu Dragnea, Gabriel Liiceanu a deformat-o şi pe a sa, ca să se explice

Discursul lui Gabriel Liiceanu din Parlamentul European a stârnit controverse, după ce Liviu Dragnea l-a acuzat că i-a atribuit o declaraţie pe care nu a rostit-o niciodată. Gabriel Liiceanu a spus, în discursul său ţinut în Parlamentul European pe tema situaţiei din România, că Liviu Dragnea ar fi declarat că „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea d-nei Kovesi”.

Liviu Dragnea nu a făcut o astfel de declaraţie şi a ameninţat că ia în calcul să facă o plângere penală (nu a menţionat în baza cărui articol) împotriva lui Gabriel Liiceanu.

„Nu am luat decizia, dar mă gândesc serios să depun plângere penală împotriva lui Gabriel Liiceanu. (…) Nu aveţi cum să găsiţi această declaraţie (…) Este un pic ca la Radio Erevan. Eu îmi aduc aminte că la un răspuns de acum două săptămâni am spus că nu voi cere demisia doamnei Kovesi după decizia CCR. Şi am fost criticat de o parte a presei. Am spus că nu este rostul meu. Obiectivele noastre nu sunt acelea de schimbare a şefilor Parchetelor. Am aflat cu stupoare şi am crezut că totuşi în România poate apărea o limită a minciunii, a manipulării. Să citezi o declaraţie falsă în Parlamentul European mi se pare grav”, a spus Liviu Dragnea într-o emisiune tv după discursul Lui Liiceanu din Parlamentul European.

Filosoful a revenit a doua zi cu un text lămuritor pe platforma Contributors, în care recunoaşte că l-a citat inexact pe Liviu Dragnea, dar spune în apărarea sa că sensul declaraţiilor preşedintelui PSD ar fi cel indicat de Liiceanu: anume decapitarea DNA.

„Datorez în mod categoric o explicație privitoare la situația în care m-am pus când, în discursul meu de ieri de la Bruxelles, am făcut următoarea afirmație: „Acum, cei care ne-au adus în această situație vor să se bucure nestingheriți de averile făcute din furt, fără teama de a răspunde în fața legii. Nu le-a ajuns impunitatea parlamentară. Acum ținta numărul 1 sunt Parchetul General și DNA. Iată declarația explicită a șefului PSD: ‘Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea d-nei Kovesi’.

Lucrul pe care mi-l reproșez este de a fi dat statut de citat (inexact) ideii adevărate care se ascundea în el. Altfel spus, am exprimat un adevăr, dându-i însă, prin folosirea ghilimelelor, pretenția de exactitate, lucru pe care l-am întărit și prin folosirea expresiei „declarația explicită”. Acest lucru mi-l asum în mod public ca pe o eroare. Nu însă ca pe o minciună. N-am avut nici o clipă intenția de a deforma o realitate știind foarte bine că adevărul e în altă parte. În acest caz, și doar în acesta, aș fi mințit”, a scris Gabriel Liiceanu în apărarea sa.

Gabriel Liiceanu reia pe Contributors „forma completă a discursului” pe care l-a pregătit pentru a fi citit în faţa Parlamentului European, cu precizarea că, presat de timpul alocat, a fost nevoit să renunţe la unele pasaje, pentru a se încadra.

Comparând însă forma scrisă a discursului cu cea rostită, constatăm că la pasajul care a stârnit controversa Liiceanu nu numai că nu a scurtat din text, dar a şi adăugat. Faţă de forma scrisă pe care a prezentat-o (Iată declarația explicită a șefului PSD: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea d-nei Kovesi”), Gabriel Liiceanu a rostit în faţa parlamentarilor: Iată declarația explicită a șefului PSD, rostită la un post de televiziune săptămâna trecută: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea d-nei Kovesi” (min. 09.19).

Gabriel Liiceanu îi atribuie lui Liviu Dragnea o declaraţie „explicită” şi „rostită”, iar în apărarea sa îşi trunchiază propriile declaraţii. El îşi asumă „eroarea” şi explică mecanismul prin care i-a „rămas în minte că Dragnea își dorește atât îndepărtarea celor doi, cât și dispariția funcțiilor lor”.

Liiceanu nu consideră acest lucru o minciună, ci o inexactitate şi se declară în continuare convins de adevărul spuselor sale.

„… nu m-aș grăbi să vorbesc despre minciună în cazul unuia ca mine. Aș vorbi de o „inexactitate”, de forma prescurtată pe care o îmbracă exasperarea în fața disprețului, a cinismului și, da!, a minciunii politicianiste”, a scris Gabriel Liiceanu pe Contributors. 

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, miercuri, că se gândeşte „serios” să depună plângere penală împotriva lui Gabriel Liiceanu pentru afirmaţia la adresa sa, făcută de acesta în cadrul dezbaterilor din Comisia LIBE, referitoare la o presupusă dorinţă de demitere a procurorului şef al DNA.

Liderul PSD Liviu Dragnea i-a transmis, miercuri, preşedintelui Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, o scrisoare în care menţionează faptul că Gabriel Liiceanu a făcut, într-o dezbatere găzduită de acest for, o afirmaţie falsă, prin care mistifică deliberat realitatea din România.

Citeşte şi: Liviu Dragnea: Domnule Gabriel Liiceanu, o minciună este o minciună. Nu puteţi spune că aţi mințit doar puţintel!