ADEVĂRUL a fost DESCOPERIT. Ce conţin în realitate CARTOFII PRĂJIŢI de la McDonald’s

O cunoscută publicaţia americană a oferit o analiză completă a celebrilor cartofi prăjiţi de la McDonald's, dovedind că acest produs fast-food înseamnă mai mult decât calorii, grăsime şi sare.

23 iul. 2014, 08:24
ADEVĂRUL a fost DESCOPERIT. Ce conţin în realitate CARTOFII PRĂJIŢI de la McDonald’s

Este cunoscut faptul că McDonald’s foloseşte diferite specii de cartofi precum Russet Burbank, aceştia având o formă ovală şi un echilibru perfect între amidon şi zahăr. Cu toate acestea, zahărul în exces poate genera pete maronii pe cartofi în locurile în care sunt foarte caramelizaţi, lăsând în urmă un gust de ars, potrivit Wired.

Citeşte şi LOVITURĂ DURĂ pentru McDonalds. ANUNŢ OFICIAL făcut în urmă cu puţin timp

Astfel, pentru orice eventualitate, cartofii sunt opăriți după ce sunt tăiaţi lucru care duce la îndepărtarea surplusului de zahăr. Chiar şi aşa, ei pot căpăta însă o nuanţă urâtă chiar şi după prăjire deoarece fierul pe care îl conţin reacţionează cu compuşii fenolici din cartofi, conducând la decolorarea ţesutului. Acesta este şi motivul pentru care industria foloseşte pirofosfat acid de sodiu, ionii de fosfat din acest compus blocându-i pe cei de fier şi păstrând cartofii albi pe durata întregului proces.

În trecut, cartofii de la McDonald’s erau prăjiţi în untură de vită, dar dorinţa clienţilor de a consuma grăsimi mai puţin saturate a determinat trecerea la ulei vegetal la începutul anilor ’90. Uleiuri cu graduri diferite de saturație s-au combinat pentru a forma ceva ce aduce cu untura de vacă: ulei de rapiță (care conține grăsimi saturate în proporție de 8%), ulei de soia (16%), ulei de soia hidrogenat (94%) și „aromă naturală de vacă”, care conține proteine de grâu și lapte hidrolizate, ce pot fi sursa unor aminoacizi cu gust de carne.

Citeşte şi PARIU NEBUN. A mancat O LUNĂ doar la McDonald’s. Cum arată după ce a consumat 80.000 DE CALORII

Cartofii sunt trecuți prin două ture de uleiuri vegetale: o dată la fabrică, unde sunt prăjiți parțial fără a fi rumeniți, și încă o dată în restaurantul în care sunt serviți. În a două tură se adaugă ulei de porumb și un aditiv numit tert-butil-hidrochinonă, care, în doze ridicate, le poate cauza tumori stomacale șobolanilor. McDonald’s folosește acest ulei la toate prăjelile, așa că el este depozitat în cisterne mari și se poate râncezi pe măsură ce oxigenul scoate hidrogenul din lipide. Aditivul mai sus amintit acționează pe post de antioxidant atunci când se întâmplă asta.