ADMITERE FACULTATE 2014: Topul celor mai căutate universităţi

ADMITERE FACULTATE 2014: Perioada de înscriere pentru susţinerea examenului de admitere s-a încheiat pentru majoritatea universităţilor din ţară. Printre cele mai căutate facultăți din România se află cele de Medicină, fie că sunt din București, Iași, Târgu-Mureș sau Cluj-Napoca. O concurență record se înregistrează la specializare Limbi Moderne Aplicate, din cadrul Universității București, unde 85 de candidați se bat pentru un loc, potrivit RFI.

22 iul. 2014, 08:46
ADMITERE FACULTATE 2014: Topul celor mai căutate universităţi

ADMITERE FACULTATE 2014: Medicina este la mare căutare printre absolvenții de anul acesta, dar și pentru cei din anii trecuți, care dau acum examen de admitere la facultate.

La UMF Iași,s-au înscris, în total, peste 1900 de candidați, printre care şi 29 de olimpici, dar și 40 de absolvenți care au luat 10 la bacalaureat. Medaliații la olimpiade devin studenți ai UMF fără a mai susține examen de admitere. Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, deși bucuros de afluxul mare de absolvenți care doresc să facă Medicina, admite că universitatea pe care o conduce produce medici calificați și supacalificați care intenționează să practice profesia în străinătate.

Concurență mare și la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj. Peste 2.100 de candidaţi s-au înscris la examenul de admitere. Specializarea Tehnică Dentară, din cadrul Facultății de Medicină Dentară are cea mai mare concurență, de patru candidați pe un loc. La specializarea Asistenţă Medicală Generală s-au înscris 192 de candidaţi pe 97 de locuri, la Radiologie – Imagistică s-au înregistrat 95 de candidaţi pe 30 de locuri, iar la Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare, s-au înscris 144 de candidaţi pe 75 de locuri.

ADMITERE FACULTATE 2014. Concurenţă scăzută la Medicină şi Stomatologie, în Bucureşti

Aproape jumătate din locurile scoase la concurs de toate universitățile de stat sunt cu taxă. Însă acest lucru nu trebuie să îi sperie pe candidați, spune prorectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, Anna Soos.

„Un loc la buget, înseamnă doar un an. Peste un an, se face o ierarhizare a absolvenților anului I și vor intra la buget cei care au fost performanți în anul universitar 2014-2015. Deci să nu le fie frică absolvenților să aplice pentru un loc cu taxă, pentru că, dacă se vor adapta condițiilor și vor avea rezultate bune, în anul II ajung la buget”, a declarat prorectorul UBB Cluj, Anna Soos.

ADMITERE FACULTATE 2014: La Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu s-au înscris peste 5.200 de candidaţi anul acesta, dintre care cei mai mulţi la Medicină, unde concurența este de 10 candidați pe un loc bugetat. Potrivit reprezentanţilor universităţii din Sibiu un număr mare de candidaţi se înregistrează şi la Facultatea de Inginerie, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane şi Facultatea de Ştiinţe Economice, iar la Facultatea de Ştiinţe Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului şi la Facultatea de Ştiinţe numărul candidaţilor este mai mare sau egal cu numărul total de locuri scoase la concurs.

ADMITERE FACULTATE 2014. Decizia NEAŞTEPTATĂ a singurului băiat din Cluj cu zece la BACALAUREAT

Și la Timişoara, cea mai mare concurenţă, de 3,26 candidaţi pe un loc, este tot la Medicină, la Tehnică Dentară, iar la UMF Târgu Mureş, concurența este de 5,2 candidați pe un loc la Facultatea de Medicină.

Peste 8.700 de candidaţi s-au înscris la Universitatea „Transilvania” din Braşov, cu aproximativ 1.700 mai mulţi faţă de anul trecut, cea mai mare concurenţă fiind la Facultatea de Medicină, unde sunt 9,82 de candidaţi pe un loc bugetat, urmată de Psihologie, cu o concurență de 9,7 pe un loc şi de Facultatea de Comunicare şi relaţii publice, cu 9,5 candidați pe un loc.

Peste 3.800 de absolvenţi, printre care şi 24 de olimpici, s-au înscris pentru a susţine examenul de admitere la cele patru facultăţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Bucureşti. Cea mai mare concurenţă din această universitate, de 4,5 candidaţi pe loc se înregistrează tot la Facultatea de Medicină. Însă recordul îl deține Universitatea București, cu specializarea Limbi Moderne Aplicate, din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, unde anul acesta candidează 85 de absolvenți pe un loc, care se bat pentru cele 10 locuri bugetate.

Reprezentanţii UB susţin că peste 20% din candidați sunt absolvenţi de liceu care au luat bacalaureatul anul acesta. Specializările mai căutate sunt Administrarea afacerilor, cu peste 6,5 candidaţi pe loc, Planificare teritorială, Hidrologie şi Meteorologie cu peste 11 candidaţi pe loc, urmate de Geografia turismului, Cartografie şi Geografie.

Concurență semnificativă și la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, de peste 9 candidaţi pe loc.

Pentru anul 2014-2015, UB pune la dispoziţia candidaţilor 4.400 de locuri la buget şi 4.000 de locuri cu taxă.