ADMITERE în şcolile MAI, normele au fost publicate în Monitorul Oficial. Criteriul de înălţime a fost eliminat

Normele cu privire la introducerea traseului aplicativ pentru proba de verificare a aptitudinilor fizice la concursurile de admitere în şcolile MAI au fost publicate în Monitorul Oficial, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care precizează că a fost eliminat criteriul de înălţime.  

23 nov. 2017, 07:54
ADMITERE în şcolile MAI, normele au fost publicate în Monitorul Oficial. Criteriul de înălţime a fost eliminat

Miercuri au fost publicate în Monitorul Oficial normele cu privire la introducerea traseului aplicativ pentru proba de verificare a aptitudinilor fizice la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi pentru cei recrutaţi în vederea ocupării prin concurs a unor posturi vacante.

Ministerul Afacerilor Interne precizează că, prin introducerea traseului aplicativ la admitere, se verifică aptitudinile fizice ale candidaţilor prin parcurgerea a 11 elemente de dificultate într-un timp de maximum 2 minute şi 25 de secunde.

Una dintre consecinţele introducerii acestei noi modalităţi de testare a calităţilor fizice este eliminarea criteriului de înălţime.

 

„În aceste condiţii parcurgerea noilor probe impune candidaţilor o anumită statură sau calităţi fizice deosebite pentru terminarea traseului aplicativ în timpul menţionat”, arată MAI într-un comunicat de presă, postat pe site-ul instituţiei.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, eliminarea limitei de înălţime pentru candidaţi este în acord inclusiv cu hotărârile Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, care a recomandat instituţiei să elimine acest criteriu, dar şi cu unele soluţii pronunţate de diverse instanţe de judecată.

„Menţionăm că o abordare asemănătoare a probelor sportive se regăseşte şi la admiterea în şcolile ministerelor de interne din mai multe state europene, precum: Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franţa, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania”, potrivit sursei citate.

O altă modificare prevede ca persoanele care vor candida la şcolile pentru subofiţeri – pompieri sau care participă la concursurile organizate pentru posturile vacante din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) sunt exceptate de la interdicţia de a avea semne particulare sau tatuaje neacoperite de vestimentaţie, în ţinuta de vară.