Adrian Cioroianu, avizat favorabil pentru postul de ambasador

Adrian Cioroianu a fost avizat favorabil, marți, de comisiile de politică externă ale Camerei Deputaților și Senatului pentru postul de ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO.

26 mai 2015, 10:17
Adrian Cioroianu, avizat favorabil pentru postul de ambasador

Istoricul Adrian Cioroianu a fost avizat cu 18 voturi pentru și unul împotrivă.  La audieri, Cioroianu a subliniat că o prioritate a mandatului său pe lângă UNESCO va fi aceea de a continua „toate inițiativele bune” ale României.

„Suntem în perioada în care UNESCO nu va fi focusată pe continentul european. Multe situri din Irak și Siria sunt puse în pericol de acest flagel al fundamentalismului religios. Următorii ani vor fi dedicați acestor spații, dar România trebuie să continue campania pe care a avut-o, să continue ceea ce s-a făcut bun. Voi putea analiza toate dosarele pe care România le are în lucru. O prioritate este aceea de a continua toate inițiativele bune în interesul național”, a spus fostul ministru de Externe, citat de Agerpres.

Adrian Cioroianu a precizat că, în cazul insuccesului includerii centrului istoric al Sibiului și a lucrărilor lui Constantin Brâncuși din Târgu Jiu în lista UNESCO, a fost vorba de maniera „puțin neglijentă” în care au fost alcătuite dosarele.

„În privința Sibiului și a lucrărilor lui Brâncuși, cred că una din cauzele principale ale insuccesului a fost maniera puțin neglijentă de a alcătui dosarele. (…) Nu-l vom putea înscrie pe lista UNESCO pe Brâncuși ca artist, este de la sine înțeles că acest uriaș creator și artist este o valoare pe care noi o împărțim cu unul din principalii noștri parteneri — Franța, dar acele lucrări care sunt la Târgu Jiu cred că merită să fie împreună, pentru că ele reprezintă un tot. Ar trebui să continue înscrierea lor ca un ansamblu”, a spus el, menționând că, în cazul centrului istoric al Sibiului, „trebuie lucrat mai bine la dosare, să le facem competitive și să perseverăm să ne urmărim anumite scopuri”.

El a mai subliniat și că prezența unor situri românești pe lista UNESCO „nu le protejează de la sine, ele creează o responsabilitate crescută pentru statul român”.

Tot la audieri, Adrian Cioroianu a apreciat că un ambasador pe lângă UNESCO are „o poziție privilegiată”.

„Cred că un ambasador UNESCO (…) are o poziție privilegiată, pentru că există în țară o comisie națională UNESCO — în structura Ministerului Educației, în Parlament — o comisie parlamentară pentru relația cu UNESCO, în universitatea din care fac parte — o catedră UNESCO”, a afirmat el.

ALŢI AMBASADORI AVIZAŢI

Totodată, Carmen-Liliana Podgorean, Adrian Gabriel Davidoiu și Cristian Tudor au primit, marți, aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentului pentru posturile de ambasadori ai României în Argentina și Paraguay, în Regatul Norvegiei, respectiv în Qatar. Podgorean, Davidoiu și Tudor au fost avizați cu 18 voturi ”pentru”.

Carmen-Liliana Podgorean are 60 de ani și gradul diplomatic de ministru plenipotențiar. În prezent ocupă funcția de director general în MAE. Podgorean a intrat în MAE în 1990, iar în perioada 1978-1990 a fost muzeograf. A fost purtător de cuvânt al MAE, consilier în minister și la Ambasada României din Belgia, ministru consilier la direcția OSCE a Consiliului Europei și Drepturile Omului, apoi la Ambasada României din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, ministru plenipotențiar în echipa Coordonatorului Național SUERD și coordonator național al Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Vorbește franceza, engleza, neerlandeza, germana și spaniola.

Adrian Gabriel Davidoiu este născut în 1967. A fost între 1989 și 1990 profesor de română și engleză la Târgoviște și director al unor societăți comerciale, în perioada 1990-1995. Davidoiu a intrat în MAE în 1997 și a activat pe diverse posturi în cadrul misiunilor diplomatice din Spania, Finlanda, Austria și Irlanda. Este absolvent al Facultății de Filologie (română-engleză) din cadrul Universității București. Vorbește engleza, franceza, germana și italiana.

Cristian Tudor are 33 de ani, este divorțat și are un copil. Este absolvent al Facultății de limbi și literaturi străine — Secția de limbă arabă — și al Facultății de Drept din cadrul Universității „Nicolae Titulescu”. De asemenea, este doctor în științe militare și informații. El intrat în MAE în 2003 ca atașat diplomatic. Din 2013 are gradul de consilier diplomatic. Tudor a activat la ambasadele României din Siria și Irak. Vorbește araba, engleza și franceza.