Adrian Iordache, fondator al PLUS, a demisionat din partidul lui Dacian Cioloş după acuzaţiile legate de Securitate

Avocatul Adrian Iordache, unul dintre cei trei membri fondatori ai partidului PLUS, a renunțat, joi, 24 ianuarie 2019, la orice calitate în cadrul partidului. El şi-a anunţat colegii printr-o scrisoare că părăseşte partidul, pentru a nu fi o povară. Adrian Iordache a intrat în atenţia publică după ce istoricul Marius Oprea a dezvăluit că tatăl avocatului este fost ofiţer de Securitate.

RomaniaTV.net
24 ian. 2019, 08:16
Adrian Iordache, fondator al PLUS, a demisionat din partidul lui Dacian Cioloş după acuzaţiile legate de Securitate

UPDATE Avocatul Adrian Iordache, proaspăt demisionar din partidul PLUS, pe care l-a înfiinţat, şi-a anunţat colegii printr-o scrisoare despre gestul său, scrisoare publicată de G4Media.ro.

”Va rog sa luati act de demisia mea din PLUS, Partidul Libertate, Unitate si Solidaritate, cu efect imediat.

Sunt avocat, membru in Baroul New York si Solicitor of England &Wales, precum si cercetator doctoral la School of Advanced Study, University of London.

Nu am vrut niciodata sa fac politica, dincolo de a sprijini, dupa puteri, proiectele unor oameni precum Valeriu Nicolae, Dacian Ciolos, Vlad Voiculescu sau Raluca Pruna, oameni pe care ii respect. Asta, pentru a da o sansa copiilor mei sa ramana in Romania cand or prinde aripi.

Prin urmare, in orice caz aveam intentia de a iesi din partid de indata ce o noua structura de conducere este decisa de membri. Totusi, ca urmare a campaniei de desfiintare publica la care sunt supus de o saptamana, insist sa o fac acum, cu efect imediat.

E mai important ca ajutorul meu sa nu devina o povara si ca proiectul sa fie in final un succes. Altfel, desfiintarea reputatiei mele va fi fost un cost risipit.

Am patru mesaje pentru membrii si simpatizantii PLUS care privesc poate ingrijorati si ezitanti la barajul mediatic trans-partinic ridicat impotriva proiectului:

(1) Nu va lasati intimidati. Desfiintarea publica e un cost mare, personal si profesional, insa alternativa, inactiunea, pasivitatea, cinismul, indiferenta sunt preturi inca si mai mari. Daca nu actionati, daca nu va implicati, daca nu va puneti capul si resursele la bataie, chiar si cu riscuri personale, foarte curand va fi fost prea tarziu, si nu doar pentru voi, dar pentru generatii.

(2) Nu va lasati influentati. Intregul esafodaj al atacului este ca cineva din familia mea, sau poate eu, este « eminenta cenusie » a acestui partid si a lui Dacian Ciolos. Este o aberatie si o ineptie si o insulta la inteligenta voastra.

In primul rand ca Dacian Ciolos este, prin el insusi, unul dintre cei mai pregatiti oameni politici ai momentului, nu numai aici, dar in Europa. Nu are nevoie de eminente cenusii, ci de dedicatia si sustinerea voastra, a fiecaruia.

Apoi, pentru ca nu-ti trebuie sa fi eminenta cenusie pentru a depune niste acte la tribunal, iti trebuie doar disponibilitatea de a ajuta. Oricat de putin, conteaza.

Nu in ultimul rand, este o aberatie etica nascocita acum in laboratoarele PSD-ALDE si PNL sa mi se atribuie mie actiunile altcuiva, chiar si ale tatalui meu, ca sa nu mai vorbim de calomnii si inventii. Sau, si mai bizar, sa i se atribuie lui Dacian Ciolos, care nici nu-l cunoaste.

Fiecare dintre noi este ceea ce face, iar de facut, pe langa truda mea profesionala, am facut asta: am pus umarul la o alternativa si o sansa, poate ultima, la o evolutie normala a acestei tari. Acum e integral in mainile voastre.

(3) Nu va gasiti scuze. Angajamentul civic si politic sunt costisitoare, sunt grele, sunt (iata!) periculoase. Eu, unul, am ezitat mult pana sa ies din zona de confort a criticii de pe margine. Daca speranta ne arunca in actiune, ne si intimideaza, si adeseori, o stiu din experienta proprie, este mai usor sa gasesti motive de dezamagire, decat sa ramai angajat. Fara scuze! Scuzele sunt pentru victime, nu pentru invingatori.

(4) Veti prevala. Membri si simpatizantii PLUS sunt esantionul cel mai calificat si competent dintre tinerii adulti ai acestei tari. Daca voi ramaneti angajati, daca voi persevarati si va folositi toate resursele, viitorul nu poate fi decat al vostru.

Putere voua!

Adrian Iordache, 24 ianuarie 2019”

_______

UPDATE Dacian Ciolos a facut precizari referitoare la demisia lui Adrian Iordache, unul dintre fondatorii partidului PLUS, prin intermediul caruia s-ar fi facut legatura intre Ciolos si serviciile de informatii. Fostul premier sustine ca Iordache a dat o mana de ajutor partidului si ar fi urmat sa plece din formatiune sambata, când se alege conducerea partidului, infirmând o posibila conexiune cu serviciile de informații.

„Nu mai e membru al partidului PLUS, oricum a fost doar formal. Nu are nimic de a face cu imaginea niciunui lider. El a intrat in acest proces si a contribuit la înregistrarea partidului ca sa faca un lucru bun. Eu stiu de la el, nu intentiona sa faca politica, a vrut sa dea o mana de ajutor in septembrie”, a declarat Dacian Ciolos la Radio Guerilla.

________

Fiul maiorului de Securitate Alexandru Iordache, avocatul Adrian Iordache, unul dintre cei membri fondatori ai Partidului Libertate, Unitate și Solidaritate (PLUS), a demisionat joi, din formațiunea înființată pentru a fi preluată de fostul premier Dacian Cioloș.

Potrivit Registrului partidelor politice, Adrian Iordache ocupa funcția de secretar general. Istoricul Marius Oprea a spus recent că „eminenţa cenuşie” din spatele PLUS, unul din fondatorii partidului, este fiul unui anchetator al Securităţii, fostul maior de la Direcţia de cercetări penale, Alexandru Iordache.

Dacian Cioloş a afirmat, marţi, că nu a ştiut cine sunt persoanele care urmau să înregistreze partidul PLUS şi că aceştia nu vor ocupa funcţii de conducere în cadrul partidului. Fostul premier a adăugat că structurile de conducere vor fi alese sâmbătă, când va avea loc prima Convenţie Naţională PLUS.

„Am avut o discuţie despre posibilitatea înregistrării unui nou partid de către alţi fondatori, care sunt mai puţin cunoscuţi, care nu au notorietate publică, pentru că am pornit de la premisa că probabil Mişcarea România Împreună e tergiversat pentru că printre fondatori are câteva persoane de notorietate şi pentru că probabil sunt unii care nu doresc ca acest partid să fie înregistrat. În felul acesta, unui dintre membrii comunităţii tematice din platforma civică, domnul Adrian Iordache, un avocat tânăr, a decis la vremea aceea să îşi asume această responsabilitate împreună cu o angajată din cabinetul dumnealui de avocatură şi cu soţia dumnealui care este notar public. Nu am ştiut la acea vreme cine sunt cei care înregistrează acest nou partid, nici nu m-a interesat. Domnul Adrian Iordache a fost unul dintre iniţiatorii acestui proiect. Este un avocat serios, profesionist, competent. Noi nu am făcut o analiză a situaţiei familiei dânsului atunci când dânsul a luat această iniţiativă. Nu ştiam cine este tatăl dânsului şi nici nu m-a interesat. Nu facem dosare de cadre pentru colaboratorii noştri. Ne bazăm strict pe ce înseamnă ei, competenţa lor şi nu rudeniile, familia sau părinţii. În societatea pe care o dorim fiecvare trebuie să fie responsabil pentru faptele sale. Dacă cineva din familia dânsului a încălcat legea cred că sunt instituţii care trebuie să âşi facă treaba şi să ia decizii în această direcţie”, a declarat Dacian Cioloş, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Explicaţiile fostului premier au venit în contextul în care istoricului Marius Oprea a spus că „eminenţa cenuşie” din spatele PLUS, unul din fondatorii partidului, este fiul unui anchetator al Securităţii, fostul maior de la Direcţia de cercetări penale, Alexandru Iordache. În replică, Cioloş a scris pe Facebook, că este „sătul de scandal şi de mârlănie” şi că este epuizant să răspundă tuturor aberaţiilor.