Adrian Năstase: Occidentul cere Europei de Est să lupte împotriva corupţiei cetăţenilor

Într-o postare pe blogul său, Adrian Năstase susţine că mesajul Victoriei Nuland legat de necesitatea combaterii corupţiei în Europa de Este arată o schimbare de atitudine a Occidentului faţă de Europa de Est faţă de anii '90, când acestor state li se cerea să respecte drepturile individuale ale cetăţenilor lor.

17 apr. 2014, 17:32
Adrian Năstase: Occidentul cere Europei de Est să lupte împotriva corupţiei cetăţenilor

„Este interesantă schimbarea de paradigmă a Occidentului în ceea ce privește Europa de Est. În anii ’90, tema critică esențială era aceea a drepturilor omului (minorităților) în raporturile cu statul. Acum accentul este pus pe drepturile statului (de drept) în raporturile cu individul”, constată Adrian Năstase.

Potrivit acestuia, schimbarea a fost provocată de riscurile pe care corupţia le presupune pentru investitori şi pentru funcţionalitatea statelor în sine. „Modificarea de abordare pune accentul pe lupta statului împotriva corupției cetățenilor – oligarhi sau obișnuiți – care păgubesc investitorii și bugetul din care trebuie plătite împrumuturile publice (România a ajuns, de exemplu, la o datorie externă de 100 miliarde de euro – de 5 ori mai mare decât în 2004). Situația din Ucraina, pe bună dreptate, îngrijorează Vestul. Acesta va trebui să preia „omul bolnav” al Estului – să-l hrănească, sa-i plătească gazul, sa-i plătească datoriile. Nu va fi ușor. Așa că lupta împotriva corupției trebuie intensificată”, scrie Năstase.

„Mesajul doamnei Nuland a fost corect înțeles în România”, a mai scris fostul prim-ministru.