Adrian Sârbu, audiat la Parchetul General

Omul de afaceri Adrian Sârbu a fost adus, luni, cu o dubă a Poliției, la sediul Parchetului General. Acesta va da explicații în faţa procurorilor în dosarul de evaziune fiscală de la Mediafax Group în care este arestat preventiv pentru 30 de zile. 

02 mart. 2015, 08:27
Adrian Sârbu, audiat la Parchetul General

Adrian Sârbu se află în arest preventiv din data de 4 februarie, fiind pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la evaziune fiscală (două acte materiale), spălare de bani (două acte materiale) și instigare la delapidare, scrie Agerpres.

Procurorii de la Parchetul General susțin că, la solicitarea lui Adrian Sârbu, inculpații Liliana Șerban, Roxana Dorina Grigoruță, Eugenia Bălan (arestată în altă cauză), Sorin Dinu, Daniela Reghină Cozac (cercetată în stare de libertate), Rodica Crisbășan și Dragoș Chiș, împreună cu Diana Atanasiu și Dragoș Eremia, au folosit o schemă infracțională în scopul sustragerii de la plata taxelor către bugetul de stat, schemă în care au fost interpuse mai multe societăți comerciale, care au derulat operațiuni fictive, în intervalul 2011 — 2014, în relația cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societățile din grupul Mediafax (SC Mediafax Grup SA, SC Mediafax SA, SC Apropo Media SRL).

Citeşte şi: CSM: Elena Udrea, Adrian Sârbu şi Kelemen Hunor au afectat independenţa justiţiei

Procurorii mai arată că, deși Sârbu nu îndeplinea funcții în cadrul acestor societăți, se poate spune că, în fapt, deținea controlul asupra tuturor societăților din grup, „deciziile acestuia impunându-se cu putere de lege”.

„În acest context, în cadrul ședințelor de bugetare a societăților, la care a participat, inculpatul Sârbu Adrian a afirmat în mod constant că nu este dispus să plătească taxe la stat și s-a arătat interesat de găsirea unor modalități concrete de evitare a acestora, la nivelul managementului SC Mediafax Group SA, SC Mediafax SA și SC Apropo Media SRL fiind gândit, astfel, un sistem de eludare a taxelor care în mod normal și firesc trebuiau virate la bugetul de stat, sens în care s-a hotărât înființarea de societăți în care să fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din România, care impunea obligativitatea achitării acestor taxe.

Sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a taxelor și impozitelor, ci și utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în scopul plății de bonusuri pentru funcțiile de top ale societăților și în special pentru inculpatul Sârbu Adrian„, susțin procurorii.

Citeşte şi: Adrian Sârbu a rămas fără COSTUME în ARESTUL Poliţiei Capitalei

Prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului se cifrează la valoarea de 16.809.964 lei rezultat din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, la suma de 2.660.000 lei din săvârșirea infracțiunii de delapidare, fiind supusă spălării banilor suma de 2.893.607 lei.