Adrian Vasilescu despre evoluţia cursului: Nu putem să tragem vreo concluzie după aceste zile

Evoluția cursului valutar din ultimele zile nu ne permite să tragem o concluzie, fiind nevoie de mai mult timp pentru a observa tendința acestuia, iar analiștii care fac prognoze cu privire la evoluția acestuia sunt "cititori în stele", susține Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Națională a României.

RomaniaTV.net
10 nov. 2017, 13:09
Adrian Vasilescu despre evoluţia cursului: Nu putem să tragem vreo concluzie după aceste zile

Cursul a urcat începând din ziua de 8 (noiembrie, n.r.) care este ziua în care Guvernul a dat ordonanța de urgență care a produs atâta emoție în societatea românească. În ziua aceea cursul a înregistrat o pierdere de altitudine, de la 4,59 de lei, la 4,61 de bani. Practic în ziua aceea cursul a pierdut doi bani. Ziua aceea nu ne spune nimic decât că s-a produs o emoție în societate și este posibil ca această emoție să se fi regăsit în această schimbare de prag. Numărăm de atunci trei schimbări de curs. Nu putem să tragem vreo concluzie după aceste zile”, a spus Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, dacă ne uităm, de la începutul verii, din 2 iunie, s-au tot produs schimbări și singurele care au stat în picioare sunt cele care au durat mai mult de șapte zile. Acum trebuie să vedem când se vor aduna un număr de zile semnificative ca să aflăm care este tendința, iar uneori este nevoie și de două luni, dacă nu se produc schimbări rapide.

„Această preocupare a analiștilor de a se grăbi să dea prognoze se reflectă imediat în întrebările pe care le pune presa. Toată presa este interesată de aceste prognoze, iar răspunsul meu este că sunt cititori în stele. De ce spun că sunt cititori în stele? Acesta se întâmplă peste tot în lume, acolo unde se reped câteodată instituții de analiză, nu persoane, se reped să spună ce va fi pe piața valutară și vine piața valutară și infirmă tot ce au spus. Analizele serioase care s-au făcut arată că astfel de prognoze pot fi exacte numai din întâmplare”, a mai declarat Vasilescu, potrivit Agerpres.

În data de 8 noiembrie, moneda națională a coborât până la cea mai slabă cotație din ultimii cinci ani în raport cu euro, cursul anunțat de banca centrală fiind stabilit la 4,6198 lei, cu 2,30 de bani (0,5%) mai mult în comparație cu valoarea din ședința precedentă. Tendința de depreciere a continuat și în zilele următoare iar vineri cursul anunțat de Banca Națională a României a fost de 4,6390 lei pentru un euro.

Citeşte şi Preţurile au explodat în luna octombrie. Cele mai mari creşteri au fost la energie electrică, legume şi ouă

Miercuri, 8 noiembrie, Guvernul a adoptat mai multe acte normative care prevăd, printre altele, trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, scăderea contribuției la Pilonul II de pensii și majorarea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere și impozitată cu 1% din venituri.