Adrian Vasilescu: Nu există probleme în creditul luat de Ioana Băsescu de la CEC. Am citit contractul

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat că nu există nici o problemă în contractul prin care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, s-a împrumutat de la CEC. Recent, fiica preşedintelui a cumpărat un teren de 290 de hectare, cu un credit luat de la CEC.

29 nov. 2013, 10:29
Adrian Vasilescu: Nu există probleme în creditul luat de Ioana Băsescu de la CEC. Am citit contractul

„Eu am văzut acest contract, după ce Ioana Băsescu l-a făcut public. L-am citit, nu l-am analizat. Dar pot fi multe lucruri care să nu fie în regulă. De aceea, BNR a luat decizia de a înfiinţa o comisie care să facă o anchetă de conformitate la CEC. Ancheta urmăreşte să nu apară un risc de vulnerabilitate. Dar urmăreşte şi alt risc, să vedem în ce măsură acest contract e în conformitate cu normele legale şi în ce măsură nu există un risc reputaţional pentru bancă”, a declarat consilierul BNR.

Iar el a dat asigurări că această investigaţie va fi una corectă, punându-şi chiar reputaţia în joc pentru acest fapt. Mai mult, a vorbit şi despre eventuala sancţiune care ar putea apărea, în cazul în care creditul a fost acordat fără să fie respectate normele bancare. Iar sancţiunea ar fi provizionarea creditului de către CEC.

„Vreau să vă spun, îmi pun în joc riscul reputaţional pentru asta: inspecţia nu e grevată de nici o relaţie personală. Asigur opinia publică că această inspecţie va scoate la suprafaţă tot ce este acolo. Dacă există ceva acolo. Sancţiunea este una singură pentru că e vorba de un contract comercial. Să provizioneze acest credit, adică ar obliga CEC-ul să scoată din circuitul tranzacţional 1 milion de euro, să-l pună deoparte, pentru a garanta acest credit cu milionul CEC-ului. Iar dacă ar fi un incident de neplată, o întârziere, se iau bani din acel milion”, a adăugat Adrian Vasilescu.


VEZI SI:

Creditul Ioanei Băsescu de la CEC Bank, verificat de BNR VIDEO