Adriean Videanu: Este absolut normală schimbarea prefecţilor când se schimbă guvernarea

Fostul lider PDL Adriean Videanu a declarat miercuri că i se pare absolut normal ca prefecții să fie schimbați în funcție de partidele care se află la guvernare, adăugând că acest lucru a fost făcut de toate formațiunile aflate la Putere în ultimii 27 de ani.

RomaniaTV.net
15 nov. 2017, 09:41
Adriean Videanu: Este absolut normală schimbarea prefecţilor când se schimbă guvernarea

Videanu a fost chemat la audieri la Comisia parlamentară de anchetă cu privire la alegerile prezidențiale din 2009 în urma unor declarații pe care le-a făcut atunci, potrivit cărora directorii de deconcentrate, secretarii de stat, prefecții și subprefecții susținuți de PSD vor fi schimbați „imediat”, „chiar și dacă sunt în concediu medical”.

„Sincer, cataloghez această declarație ca pe o declarație politică, face parte din arsenalul competiției politice de fiecare dată. Nu mai îmi amintesc exact contextul în care am făcut această declarație, chiar am fost surprins în momentul în care mi-ați citit-o, sincer nici nu mă identific cu această declarație, deci vă rog să rețineți — cred că dacă a fost făcută a fost făcută în contextul unei competiții politice. (…) Lăsând ipocrizia la o parte, toți am făcut la fel și dumneavoastră și noi (au schimbat prefecții după ce au ajuns la guvernare — n.r.), trebuie să vedem realitatea așa cum a fost la fiecare ciclu electoral. Fiecare partid ajuns la guvernare, într-o formă sau alta, cu toții, din păcate, am făcut la fel și cred că ar trebui să învățăm cu toții din ceea ce s-a întâmplat”, a spus Videanu, la comisia de anchetă, conform Agerpres.

El a menționat că este absolut normal ca prefecții să fie schimbați când se schimbă partidele de la guvernare, pentru că „prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, iar Guvernul este îndrituit să solicite schimbarea oricărui reprezentant al lui în teritoriu care la un moment dat nu susține sau nu corespunde programului de guvernare”.

Videanu a precizat că nu este relevant că aceste schimbări s-au făcut înainte de alegerile din 2009.

„Momentele electorale sunt apanajele confruntărilor partidelor politice, nu ar trebui să aibă nimic în comun cu administrația, dar a fost o cutumă, cu toții o știm, nu a fost făcută numai în 2009, a fost făcută la fiecare ciclu electoral”, a arătat el.