AEP: Depozitele candidaţilor la alegerile europarlamentare vor fi depuse într-un cont special

Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit normele de constituire a unui cont colector special în care candidaţii la alegerile europarlamentare din 25 mai vor trebui să depună sumele de bani la a căror plată sunt obligaţi, potrivit legii.

16 apr. 2014, 18:20
AEP: Depozitele candidaţilor la alegerile europarlamentare vor fi depuse într-un cont special

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că, la alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor şi Senat din 25 mai 2014, depozitele candidaţilor vor putea fi depuse în contul colector special, nepurtător de dobândă, numit „Cont Colector AEP Alegeri Parlamentare” la CEC Bank, Unitatea Pilot Victoria cu numărul: RO63CECEB50433RON2092670″, se arată în comunicatul Autorităţii.

Valoarea depozitului pentru fiecare candidat este de cinci salarii minime brute pe ţară. Cum de la 1 ianuarie 2014 salariul minim brut pe ţară a fost stabilit la 850 de lei pe lună, cei ce-şi doresc să ajungă europarlamentari trebuie să depună în contul deschis de AEP suma de 4250 de lei. Plata se va putea face la orice agenţie CEC Bank din ţară.

„La fiecare depunere efectuată, plătitorii vor furniza următoarele date: numele și prenumele candidatului pentru care se constituie depozitul; codul numeric personal al candidatului; partidul politic sau organizația cetățenilor aparținând minorităților naționale care a propus candidatul. În cazul alianțelor politice sau electorale se indică membrul alianței care a propus candidatul, iar în cazul candidaților independenți se trece mențiunea „candidat independent”; numărul circumscripției și județul; numărul colegiului pentru Camera Deputaților respectiv pentru Senat; candidatul independent, în plus față de elementele prevăzute la lit. a) – e), va preciza și numele, prenumele și codul numeric personal al persoanei împuternicite de acesta să solicite restituirea depozitului în caz de deces”, se mai arată în comunicatul AEP.

În situaţia depunerilor individuale, datele de mai sus vor fi înscrise în formularul de depunere numerar. În situaţia depunerilor efectuate pe bază de tabel (de exemplu, reprezentantul partidului), informaţiile de mai sus vor fi cuprinse într-un tabel nominal înregistrat la partidul politic şi se vor elibera chitanţe individuale.