Aerul condiţionat din maşină, extrem de PERICULOS pentru sănătate. Iată care este legătura cu cancerul şi avorturile spontane

Pe timpul verii, aerul condiționat este foarte utilizat în mașină. Acesta poate fi, însă, extrem de periculos pentru sănătate. Dacă nu este curăţat cu regularitate şi folosit corect, acest aparat se transformă într-o bombă cu microbi şi bacterii extrem de periculoase. Mai mult, în timpul zilelor caniculare folosirea aerului condiţionat în maşină imediat ce te-ai urcat la volan poate duce la boli grave, precum cancerul, leucemia, afecţiuni ale rinichilor şi ficatului sau la avort spontan.

28 mai 2017, 06:26
Aerul condiţionat din maşină, extrem de PERICULOS pentru sănătate. Iată care este legătura cu cancerul şi avorturile spontane

Vara bate la uşă, iar pe timpul zilelor caniculare, cei mai mulţi oameni folosesc în maşină aerul condiţionat. Deşi pare inofensiv, acesta poate fi foarte periculos pentru sănătate. Conform cercetărilor, tabloul de bord al mașinii, scaunele, AC, conductele, toate obiectele sunt din material plastic, iar, expuse la căldura de la lumina soarelui, emit benzen, o toxină care cauzează cancer. Benzenul este o substanță cancerigenă de mare impact, însă de prea multe ori nu dăm importanță mirosului de plastic încins din mașină.

Benzenul cauzează cancer la oase, anemie și reduce celulele albe din sânge. Expunerea prelungită poate provoca leucemie și crește riscul unor forme de cancer. Acesta poate provoca, de asemenea, avorturi spontane la femeile gravide. Mai mult, benzenul este o toxină care afectează rinichii și ficatul.

Benzenul este substanţă toxică în concentraţie mai crescută. Poate să provoace şi avorturi, poate să afecteze şi plămânii. Benzenul este o hidrocarbură, se găseşte în multe substanţe, se găseşte şi în plastic. Este o substanţă toxică în cantitate mare. Poate produce cancer„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Costel Ţucă, cercetător ştiinţific, medic primar chirurgie toracică.

Citeşte şi Cum să-ţi răcoreşti casa fără aer condiţionat

Nivelul acceptat de benzen este de 50 mg pe sq.ft. O mașină parcată într-un spațiu interior, cu ferestrele închise, va conține 400-800 mg de benzen, de 8 ori nivelul acceptabil. Dacă mașina este parcată în aer liber, în soare, la o temperatură de peste 60 de grade F, nivelul de benzen ajunge până la 2000-4000 mg, de 40 de ori peste nivelul acceptabil. Oamenii care intră în mașină, păstrând ferestrele închise, în cele din urmă vor inhala cantități excesive de toxine benzen.

Este recomandat să deschideți ferestrele pentru un timp, apoi să intrați în mașină și, după câteva minute, să porniți aerul condiţionat.

La ce viteză este recomandat să foloseşti aerul condiţionat şi la ce viteză să mergi cu geamul lăsat

Ciprian Gurban, inginer la o societate germană de automotive, a explicat că până la 80 km/oră este mai eficient să ţii geamul deschis, iar peste această viteză este mai eficient să foloseşti aerul condiţionat, scrie promotor.ro.

Inginerul oferă şi un truc la care pot să apeleze şoferii pentru a reduce consumul, truc ce se aplică dacă temperaturile nu sunt foarte ridicate: „Orice lucru care modifică forma originală a maşinii reprezintă o rezistenţă în calea aerului pe care maşina va trebui să o învingă cu un consum suplimentar. Aici intră şi geamul/urile deschise sau trapa deschisă„.

O altă recomandare este ca atunci când se depăşeşte 80 de km/oră, dar nu ai nevoie de aer condiţionat, să foloseşti funcţia ECON care doar transmite aer de afară în habitaclu fără a porni compresorul de climă, explică inginerul timişorean stabilit în Germania.

Aerul condiţionat poate fi PERICULOS pentru sănătate. Ce boli rişti să contactezi şi cum se curăţă aparatul

Aparatele de aer condiţionat sunt la mare căutare în această perioadă. Utilizat abuziv, la temperaturi joase şi fără a fi întreţinut corespunzător, aerul condiţionat poate declanşa numeroase probleme de sănătate.

Boli respiratorii. Aparatele de aer condiţionat dacă nu sunt curăţate periodic nu doar că nu aduc aer proaspăt, ci menţin concentraţia de poluanţi din încăpere şi împrăştie bacterii, virusuri şi mucegai. Pentru dezumidificare, aparatul depune particule de apă într-un vaporizator, care, dacă nu este golit, devine pepinieră de microbi. Astfel, apar virozele, bronşitele sau legioneloza (o formă severă de pneumonie), scrie doctorulzilei.ro.

Migrene şi sinuzită. Inflamarea sinusurilor nazale este, de regulă, provocată de infecţii bacteriene sau virale, dar mai poate fi cauzată şi de reacţii alergice (la polen, la praf, poluanţi), aerul uscat, sistemele de ventilaţie etc. Alte afecţiuni cauzate de aerul rece sunt rinitele, faringitele şi răguşeala.

Afecţiuni oculare. Afecţiuni oculare cum ar fi conjunctivita sau blefarita pot să apară atunci când aparatul de aerul condiţionat este utilizat excesiv şi când filtrele aparatului nu sunt curăţate cu regularitate. La persoanele sensibile, curenţii de aer pot favoriza şi apariţia infecţiilor urechii – otita medie.

Obezitate. Oamenii care stau mult timp în încăperi cu temperaturi constante se îngraşă mai repede pentru că organismul lor nu mai depune efort pentru a se încălzi sau răci. Această lipsă de activitate poate favoriza obezitatea.

Infarct. Trecerea bruscă de la o temperatură din interior cu 10, chiar 20 de grade mai mică decât cea din exterior poate aduce organismul în șoc termic. La acest risc sunt mai predispuşi cardiacii, dar și persoanele sănătoase pot avea dificultăți de respirație.

SFATURI de la medici:

  • Nu staţi sub jetul de aer rece pentru că riscaţi să faceţi paralizie facială
  • Curăţaţi filtrele măcar de două ori pe an
  • Reglaţi temperatura la 24-25 de grade, astfel încât diferenţa de la interior la exterior să nu fie mai mare de 6 grade
  • Nu amplasaţi aparatul în camera copilului, ci pe hol şi ţineţi uşile deschise
  • Spaţiile în care este pornit un aer conditionat ar trebui aerisite în mod regulat
  • Umiditatea propice pentru sănătate trebuie să se încadreze între 60-70%
  • Aparatul de aer condiţionat va fi curăţat şi dezinfectat cu instrumente şi produse speciale anticiuperci şi cu proprietăţi antibacteriene

Citeşte şi Adio aer condiţionat. Plante care îţi ţin casa răcoroasă