Aeroporturile Henri Coandă şi Băneasa, în topul european al creşterii traficului aerian în anul 2016

Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu au fost clasate de către Airports Council International - Europe în top 5 european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creștere a traficului aerian în întreg anul 2016, informează luni Compania Națională Aeroporturi București.

20 feb. 2017, 09:55
Aeroporturile Henri Coandă şi Băneasa, în topul european al creşterii traficului aerian în anul 2016

La categoria aeroporturilor cu 5 — 10 milioane de pasageri pe an, Aeroportul Henri Coandă, care a avut o creștere de 18,3% a traficului aerian, a ocupat al patrulea loc, după aeroporturile Berlin Schoenefeld, Larnaca (Cipru) și Faro (Portugalia), fiind urmat de aeroportul din Porto.

Potrivit Agerpres, Aeroportul Băneasa a ocupat al treilea loc european, dar la categoria sub cinci milioane de pasageri pe an, unde clasamentul este: Oradea și Iași, București Băneasa (cu o creștere de 121,8% a traficului aerian), Bruges și Harkov (Ucraina).

În 2016, la categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri/an, în fruntea clasamentului se află Dublin, Barcelona El Prat, Amsterdam, Copenhaga și Madrid. La categoria 10 — 25 de milioane de pasageri/an, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Alicante, Malaga, Koln-Bonn, Varșovia și Birmingham.

Compania Națională Aeroporturi București a înregistrat în anul 2016, pe cele două aeroporturi ale Capitalei — Aeroportul Internațional Henri Coandă București și Aeroportul Internațional București Băneasa-Aurel Vlaicu — un număr record de 10,99 milioane de pasageri și 120.700 de mișcări de aeronave (aterizări și decolări). Din total, pe AIHCB s-au înregistrat 10,98 milioane de pasageri și 108.200 de mișcări de aeronave.

Evoluția numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale Companiei Naționale Aeroporturi București depășește tendința generală înregistrată la nivel european, de 5,1%. În plus, pe aeroporturile Capitalei s-a înregistrat o creștere substanțială a numărului de mișcări de aeronave, devansând și la acest capitol trendul european, care a ajuns anul trecut la 3,2%. Astfel, anul trecut, numărul mișcărilor de aeronave pe aeroporturile din București a crescut cu 11,2% față de aceeași perioadă a anului 2015.