Afacerea Mistral: Rusia ar putea cere Franţei despăgubiri de circa 3 miliarde de euro

Rusia ar putea cere Franţei despăgubiri de până la 3 miliarde de euro în cazul nerespectării contractului privind livrările de nave de tip Mistral, estimează experţi francezi, consultaţi de ziarul Le Parisien.

26 nov. 2014, 13:01
Afacerea Mistral: Rusia ar putea cere Franţei despăgubiri de circa 3 miliarde de euro

Rusia ar putea cere Franţei despăgubiri de circa 3 miliarde de euro pentru nelivrarea navelor Mistral.

În plus la valoarea contractului de furnizare a navelor – 1,2 miliarde de euro – Rusia ar putea pretinde despăgubiri de aproximativ 800 milioane de euro pentru fiecare din cele două nave „Mistral”, scrie Ria Novosti, citând ziarul francez.

Cu toate acestea, nu există o părere unanimă în presa franceză cu privire la valoarea despăgubirilor pe care le-ar putea solicita Rusia în cazul unui refuz din partea Parisului de a livra navele contractate, în condiţiile tensionării situaţiei din estul Ucrainei în ultimele săptămâni.

Astfel, jurnaliştii de la Nouvel Observateur consideră că Moscova ar putea percepe compensaţii de minimum 250 milioane de euro. Dimpotrivă, publicaţia Le Monde estimează că valoarea despăgubirilor s-ar putea ridica la aproximativ un miliard de euro.

În urmă cu o zi, preşedintele François Hollande a suspendat livrarea primei nave de acest tip – Vladivostok – marinei ruse. Potrivit unui comunicat al Palatului Elysee, şeful statului francez ‘consideră că situaţia actuală din estul Ucrainei nu permite încă’ această livrare şi „consideră potrivit să suspende, până la noi ordine’, autorizarea necesară exportării primei nave Mistral în Rusia.

Potrivit contractului, Franţa trebuia să livreze Rusiei prima navă din clasa Mistral încă la 1 noiembrie 2014, dar această dată putea fi amânată cu 30 de zile, de comun acord între părţi, fără nicio penalitate. La 14 noiembrie, Moscova a declarat că mai aşteaptă până la sfârşitul lunii înainte de a reclama despăgubiri pentru neexecutarea contractului şi că sumele solicitate vor fi făcute publice.