Afaceri prospere cu plante medicinale

Afacerea cu plante medicinale prosperă de la an la an în România. Cea mai clară dovadă este cererea. Cantităţi tot mai mari de plante medicinale pleacă spre ţări străine. Cei care culeg florile tămăduitoare muncesc mult şi sunt plătiţi cu mărunţiş.

18 iul. 2015, 07:21
Afaceri prospere cu plante medicinale

De când a început sezonul, inspectorii silvici au strâns de la culegători zeci de tone de sunătoare, soc, urzici sau păducel, care au ajuns la producătorii de medicamente şi ceaiuri, potrivit România TV.

„Anul acesta am avut un plan de 27 de tone plante medicinale şi am realizat până acum 30 de tone. Urmează campania de fructe de pădure şi am făcut deja contracte de cătină, măceşe şi fructe păducel”, a declarat Alin Popescu, inginer Direcţia Silvică Prahova..

Pentru cei care culeg plantele, în special oameni de la ţară, nu este deloc uşor să stea ore în şir cocoşaţi în câmp sau prin păduri. Se ocupă, însă, de culesul plantelor din generaţie în generaţie.

Cătina este cumpărată de la culegatori cu 3,5 lei kilogramul. La export, cătina este vândută cu peste 700 de euro tona. Un kilogram de sunătoare se plăteşte cu 2, 6 lei, iar un kilogram de soc se plăteşte cu doar 60 de bani.