Afganistan: Talibanii difuzează imagini video cu doi ostatici

Un cuplu americano-canadian ținut ostatic de patru ani de către talibani a apărut într-o înregistrare video difuzată marți în care au cerut guvernelor lor să facă presiuni asupra Afganistanului pentru a înceta să îi execute pe talibani, transmite AFP.

31 aug. 2016, 03:59
Afganistan: Talibanii difuzează imagini video cu doi ostatici

Canadianul Joshua Boyle și soția sa de origine americană, Caitlan Coleman, care a născut doi copii în timpul captivității, au fost răpiți în 2012 în Afganistan, în timp ce se aflau într-o excursie.

În înregistrarea cu o durată de un minut și 31 de secunde, preluată de SITE Intelligence Group, specializat în supravegherea site-urilor islamiste, cuplul a încercat să explice că răpitorii lor au fost „îngroziți” și „speriați” de execuția tovarășilor de arme de către guvernul afgan.

La începutul lunii mai, șase talibani condamnați la moarte au fost spânzurați, primele execuții după ce președintele Ashraf Ghani a înăsprit tonul cu insurgenții.

Deocamdată, nu se știe când a fost realizată înregistrarea, însă difuzarea acesteia a intervenit într-un moment în care au devenit tot mai insistente zvonurile privind execuția lui Anas Haqqani, fiul întemeietorului rețelei Jalaluddin Haqqani, aflată la originea a numeroase atacuri împotriva forțelor străine și locale în Afganistan. El a fost capturat în anul 2014.

Guvernul de la Kabul a refuzat să comenteze aceste zvonuri.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, John Kirby, a afirmat că autoritățile americane au fost informate despre înregistrarea video și sunt pe punctul de a examina” validitatea acesteia”.

„Rămânem preocupați de bunăstarea lui Caitlan și a familiei sale și continuăm să cerem (…) eliberarea lor imediată din motive umanitare”, a declarat presei John Kirby.

El a adăugat că Washingtonul a insistat pe lângă guvernele Afganistanului și Pakistanului în legătură cu necesitatea de a se asigura că cetățenii americani captivi pot reveni acasă în siguranță.

În iulie, părinții lui Caitlan Coleman au înregistrat un mesaj video pentru a cere eliberarea familiei.

În 2013, lui James și Lynda Coleman le-au fost trimise două înregistrări video în care cuplul în captivitate cerea guvernelor american și canadian să intervină pentru a obține eliberarea lor.

În noiembrie 2015, părinții lui Caitlan au primit o scrisoare de la fiica lor, autentificată de un expert, în care le anunța că în captivitate a născut doi băieți, potrivit AFP.