Afganistan: Zeci de morţi după o lovitură aeriană împotriva talibanilor

O lovitură aeriană a forţelor guvernamentale afgane asupra unei presupuse întruniri a talibanilor în provincia Kunduz s-a soldat luni cu zeci de morţi, inclusiv mulţi civili, anunţă surse oficiale citate de Reuters.

02 apr. 2018, 18:39
Afganistan: Zeci de morţi după o lovitură aeriană împotriva talibanilor

Un reprezentant al poliţiei locale din apropierea oraşului Kunduz a afirmat că atacul de la Dasht-i Archi a ucis 15 luptători talibani şi a rănit 10, în timp ce aceştia pregăteau o operaţiune. El a precizat că era prezent şi un membru al consiliului de conducere al talibanilor din oraşul pakistanez Quetta. Au existat şi victime civile, despre care oficialul nu a dat detallii.

Potrivit Agerpres, localnicii relatează că a fost lovită o moschee şi că şi-au pierdut viaţa numeroşi civili. Surse medicale din Kunduz declară că în oraş au fost aduşi cinci morţi şi 40 de răniţi.

Talibanii susţin că numărul morţilor este de 150, exclusiv civili, şi că la locul atacului nu se aflau luptători.

O purtătoare de cuvânt a forţelor americane din Afganistan a comunicat prin e-mail agenţiei Reuters că forţele SUA nu au efectuat niciun atac aerian în zona respectivă.

Reuters menţionează că formarea forţelor aeriene afgane a constituit una din priorităţile operaţiunii Resolute Support a NATO în Afganistan, dar datele recente ale ONU arată că loviturile aeriene fac mai des victime civile, deşi în general incidentele soldate cu pierderi în rândul necombatanţilor sunt mai rare.