Află ce îndatoriri ai când eşti naşă!

Fie că este vorba de botez sau de cununia, nașii sunt considerați părinți spirituali pentru copil sau pentru cei doți soți aflași la început de drum. De aceea este important să știi din timp care sunt responsabilitățile tale.

06 iun. 2016, 11:52
Află ce îndatoriri ai când eşti naşă!

La botez

Nașii sunt cei care vor veghea ca micuțul să fie un bun creștin. Prin botez, ei acceptă să devină rudă duhovnicească finului, îl vor povățui și-l vor îndruma pe calea credinței. Nașa este cea care are cele mai multe îndatoriri, atât în ziua botezului, cât și în a doua zi, când se face băița.

În timpul slujbei

Pentru ceremonia religioasă ea trebuie să cumpere  pentru băieței sau roz ori roșie pentru fetițe. Sunt necesare un prosop și un săpun, ambele albe, pentru preot, ulei și vin pentru biserică. Există și tradiția dăruirii finului un cadou, cum ar fi un lănțișor pentru băieți și cercei pentru fete. De asemenea, nașii sunt cei care se ocupă de trusou, format din hăinuțe, scutece, căciuliță, botoșei, încălțăminte și păturică. Cu acestea va fi îmbrăcat micul creștin după ce va fi scos din cristelniță. După botez, nașa este cea care primește copilul de la preot și-l va înfășa într-o bucată de pânză albă, necusută, care simbolizează curățenia pruncului. Pânza trebuie să fie însoțită de o fașă de legat, care nu trebuie să fie nici prea scurtă, dar nici prea lungă. O altă îndatorire a nașei este să cumpere o icoană care să fie sfințită de către preot și dăruită copilului.

Știai că…

… fașa nu trebuie să fie nici prea lungă, nici prea scurtă, ea simbolizând momentul în care se va căsători copilul.

La băiță

A doua zi, după botez, se face băiț de către nașă, care trebuie să vină cu un prosop, șampon, costumaș, păturică, pernuță, scutece și jucării. În timpul băii, este bine să fie aprinsă lumânarea de la botez, iar în cădiță trebuie să stea fașa. Nașa este cea care descântă copilul cu crenguțe de busuioc și cea care-l unge cu mir după ce a fost scos din apă.
Nașii trebuie să vegheze toată viața asupra copilului, iar la șase săptămâni după botez, ei îl duc din nou la biserică, pentru a-l împărtăși.

La nuntă

Înainte de ceremonie

Nașii de cununie trebuie să fie un exemplu pentru tinerii căsătoriți și să-i călăuzească pe drumul lor în a-și clădi o viață împreună. Tradiția spune că, în ziua nunții, mirele, și alaiul de nuntă, trec pe la casa nașilor și împreună merg să ia mireasa de acasă. Aici nașa trebuie să rupă turta miresei, deasupra capului acesteia, și să o împartă invitaților.

În timpul slujbei

La biserică, nașul conduce mireasa la altar urmat de mire și nașă. Nașii sunt considerați martori ai căsătoriei și, din acest motiv, ei trebuie să pună mâna pe inele, în cadrul ceremoniei de logodnă, și pe cununii, atunci când sunt așezate și luate de pe capul mirilor. În timpul slujbei, tot ei sunt cei care țin lumânările aprinse, ca simbol al purității mirilor și participă la dansul lui Isaia din jurul mesei. În timpul petrecerii, nașa trebuie să scoată voalul miresei și îi pune în loc o basma, apoi îi înmănează oglinda pentru a se vedea ca femeie măritată.

Bine de știut

O altă obligație nașilor este de merge cu finii la biserică, după o săptămână de la căsătorie. Cu această ocazie  le vor dărui o icoană și o biblie.

Conform tradiției, nașa este cea care cumpără voalul miresei și o ajută să-și aleagă rochia. Nașii plătesc biserica, cumpără lumânările, basmaua, oglinda, turta și buchetul miresei.

Iată 4 lucruri pe care orice cuplu trebuie să le facă înainte de nuntă!