Află cum te poate ajuta mărarul să îţi crească imunitatea

Apreciat în bucătăria românească, mărarul joacă un rol important în menținerea sănătății tale, mai ales în perioada în care vremea schimbătoare îți pune imunitatea la încercare.

17 oct. 2017, 08:00
Află cum te poate ajuta mărarul să îţi crească imunitatea

Un condiment savuros pe care îl poți folosi la prepararea diverselor feluri de mâncare și care în același timp este benefic pentru întărirea masei osoase dar și pentru a-ți ține silueta sub control.

Mărarul este cea mai bună soluție să scapi de surplusul de kilograme dacă alegi să îl consumi sub formă de ceai.

Acesta conține foarte multe substanțe active benefice bunei funcționări a organismului tău, atât frunzele cât și semințele lui conțin un ulei volatil ce îți oferă un antioxidant puternic dar și câteva minerale prețioase și anume potasiu, calciu, magneziu, fier, sulf și unele dintre cele mai bune vitamine precum A, B, C.

Stimulează digestia

Indiferent că îl consumi în stare verde sau după ce s-a uscat, acesta îți va aromatiza orice preparat de la salate până la ciorbe sau legume și în același timp îți va stimula sistemul digestiv și întreg metabolismul.

Consumându-l cu regularitate vei scăpa de senzația neplăcută de balonare. În cazul în care ai dureri de stomac, se recomandă să apelezi la tinctura de mărar sau măcar la ceaiul din semințe uscate de mărar care se prepară din maxim 10 grame de semințe adăugate într-un litru de apă fiartă și lăsat la infuzat maxim 10 minute. Ceaiul trebuie băut câte o cană la o oră după ce ai mâncat.

Citeşte şi Laptele auriu, băutura care previne bolile sezoniere

Calmează durerile de dinți

Uleiul de mărar are o gama variată de avantaje și beneficii pentru organismul uman, astfel că este util și în cazul problemelor dentare.

Fie că este vorba despre o durere de măase, fie că este vorba despre a împrospăta mirosul din cavitatea bucală, uleiul de semințe de mărar este extrem de bun.

Citeşte şi Cătina, regina imunităţii şi leac anti-îmbătrânire

În plus, un aspect de care trebuie să ții cont este acelă că stimulează buna funcționare a rinichilor deoarece se bucură de adevărate proprietăți diuretice, fiind capabil să te scape de nepăcutele crize de colici și dacă alegi să îl combini cu alte verdețuri și cu zeama de lămâie, efectele sale vor fi vizibile mult mai repede.

Previne infecțiile urinare

Tocmai pentru că are acest efect diuretic, ceaiul de mărar combinat cu sucul proaspăt de mărar, băute timp de 2 săptămâni te vor ajuta să îți întărești sistemul imunitar și să previi orice fel de infecție urinară.

În plus, mărarul este unul dintre cele mai bune modalități de a combate depresia, mai ales datorită capacității sale de a fortifica sistemul nervos. Dacă ai o zi grea sau treci printr-o perioadă tensionată apelează la uleiul de mărar și masează cu câteva picături tâmplele, efectele sale calmante și revigorante se vor simți imediat.

Îți asigură fermitatea sânilor

Mărarul se bucură de asemenea de o sursă naturală de estrogen, un hormon feminin extrem de benefic pentru elasticitatea pielii și pentru fermitatea sânilor mai ales.

Introdu în alimentația ta o salată care să cuprindă o sfeclă roșie, un morcov, zeama de la o lămâie și o mână de mărar proaspăt mărunțit. Vei observa diferența în doar o săptămână. Vei avea mult mai multă energie, pielea ta va fi mult mai radioasă și hidratată.

Poți să apelezi de asemenea la cataplasmele cu mărar, eficient și în tratarea vânătăilor, a edemelor sau a durerilor de sân în perioada de alăptare. Pentru a o prepara ai nevoie de 100 grame de mărar pe care să le fierbi într-un litru de apă.

Citeşte şi Această băutură întăreşte imunitatea şi te ajută să slăbeşti

Ține cont de faptul că o linguriță de semințe de mărar îți oferă mai mult calciu decât un pahar de lapte, astfel că mărarul joacă un rol important și în mineralizarea osoasă.

Poți să îl foloseaști în aromoterapie și masaj! Esența de mărar te va înviora și îți va îndepărta stările de greață.

Atenție!

Uleiul eteric de mărar este contraindicat femeilor gravide sau persoanelor cu regim strict, deoarece acesta conține sare multă în componența sa chimică.

Află cum se ține cura cu mărar care îți protejează rinichii AICI.