Află de ce se „leneveşte” bila

O durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste sau în capul pieptului, poate fi cauzată de dischinezia biliară, cunoscută mai ales ca bilă „leneșă".

RomaniaTV.net
21 mai 2018, 08:35
Află de ce se „leneveşte” bila

Dischinezia biliară reprezintă alterarea mecanismului de eliminare a bilei. Există 2 tipuri dischinezie biliară: hipertonă și hipotonă. „Cea hipertonă („fiere nervoasă”) apare când vezica se contractă des și foarte puternic, dar, în schimb, sfincterul nu se relaxează complet. Astfel, bila nu se evacuează corespunzător și apare durerea violentă la stimuli caracteristici urmată de diaree biliară (scaune moi, verzui).

Cea hipotonă („fiere leneșă”), mai frecventă, se manifestă prin evacuarea incompletă și întârziată, ce duce la stază, care predispune la infecții biliare și la formarea calculilor”, afirmă dr. Paul Boșonea, medic specialist gastroenterologie.

Citeşte şi Tot ce ai vrut să ştii despre pietrele la fiere

De ce apare și cum se manifestă

Probabilitatea de apariție a dischineziei biliare este mai mare la femei, după 40 de ani, obezitatea fiind un factor de risc. Și cei cu boli hepatice sau de pancreas sunt mai expuși acestei tulburări. Dischinezia biliară poate semnala și existența calculilor biliari, precum și a pancreatitei acute sau cronice.

Principalele manifestări ale bilei „leneșe” sunt: durerea în partea dreaptă sus a abdomenului, care apare mai ales după o masă bogată în grăsimi și care durează 30 de minute sau mai mult, crampe sau disconfort sub coaste, indigestie, stări de vomă, gust amar, balonarea și oboseala.

Regimul dietetic, parte din tratament

Pentru diagnosticarea dischineziei biliare, medicul recomandă analize care să o diferențieze de alte boli cu manifestări asemănătoare. În principal, este nevoie de analize de sânge și de o ecografie abdominală. Prin ecografie, se vizualizează eventualii calculi biliari sau colecistul mărit. Se poate recomanda și o colecistografie, o radiografie a veziculei biliare, care se realizează cu ajutorul substanței de contrast.

Una dintre măsurile necesare în dischinezia biliară este regimul igieno-dietetic. Persoana afectată trebuie să aibă mese regulate (4-5 pe zi), să evite consumul de grăsimi, dulciuri și prăjeli, să nu fumeze și să nu consume alcool. Pentru drenajul biliar, este bine ca, după masă, bolnavul să stea culcat pe partea dreaptă, o jumătate de oră.

„Tratamentul medicamentos constă înantispastice (în dischinezia hipertonă), prokinetice (stimulează golirea) – în dischineziile hipotone; antialgice, antiinflamatare, acid ursodeoxicolic”, potrivit medicului gastroenterolog Paul Boșonea.

Când tratamentul nu este eficient, poate fi nevoie de colecistectomie (intervenție prin care se elimină vezicula biliară).

Info

Și stresul este o cauză dovedită a dischineziei biliare.

Sfatul specialistului: Dr. Paul Boșonea, medic specialist gastroenterologie, Clinica de Diagnostic Gral, București

Dischinezia biliară este o tulburare funcțională a vezicii biliare și a unei părți din tractul biliar numită sfincter Oddi. Este caracterizată printr-o evacuare anormală a bilei, în absența unei afecțiuni organice (adică în absența pietrelor sau problemelor „fizice” ale colecistului). Vezica biliară are rol de rezervor biliar și, când e stimulată, se evacuează minimum 40% în intestin pentru digestia grăsimilor.

Citeşte şi 7 SIMPTOME GRAVE pe care n-ar trebui să le ignori

În anumite condiții precum stres, tulburări neurodegenerative sau hormonale, obezitate, sex și vârstă (frecvență mai mare la femei între 30-50 ani) sau malformații biliare – funcția este alterată, golindu-se mai mult sau mai puțin. Principalele simptome sunt: durere/jenă subcostală dreaptă sau în epigastru (capul pieptului), greață și vărsături, gust amar, balonare, cefalee.

Diagnosticul se pune pe baza simptomelor de mai sus, cu durere la palpare subcostal dreapta, coroborate cu analize sangvine. Ecografia arată lipsa litiazei (pietrelor) sau a sludge-ului (noroiului) biliar, evaluarea fracției de ejecție a vezicii, care este sub 40%, și a endoscopiei digestive pentru a exclude o suferință gastrică.

Regimul alimentarconstă în evitarea alimentelor care pot declanșa o criză dureroasă și a exceselor alimentare: grăsimi, prăjeli, afumături, condimente, ciocolată. Este important ca mesele să fie regulate, cu porții mici.

Află ce factori obosesc bila AICI.