AFM: 20 de milioane de euro pentru municipiile reşedinţă de judeţ pentru instalarea de prize dedicate maşinilor electrice

Autorităţile publice locale din oraşele reşedinţă de judeţ au la dispoziţie un buget de 20 de milioane de euro pentru instalarea de prize necesare încărcării maşinilor electrice, instalaţii cu o putere de minimum 50 de KW, a anunţat, marţi, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică, în conferinţa "Transport Inteligent, Trafic Inteligent".

RomaniaTV.net
16 oct. 2018, 12:07
AFM: 20 de milioane de euro pentru municipiile reşedinţă de judeţ pentru instalarea de prize dedicate maşinilor electrice

„Ne-am gândit că succesul Programului Rabla Plus, deci vânzarea şi înmatricularea de autovehicule electrice depind foarte mult şi de infrastructură. Atunci, de un an am început să lucrăm la legislaţie pentru a putea crea infrastructura de încărcare a autovehiculelor electrice. Am splituit acest obiectiv pe o componentă legată de autorităţile publice locale şi de o altă componentă legată de infrastructura pe drumurile naţionale. În ceea ce priveşte autorităţile publice locale, este în derulare la momentul actual o sesiune pentru municipiile reşedinţă de judeţ. Bugetul este de 20 de milioane de euro să îşi instaleze aceste prize, aceste instalaţii pentru maşinile electrice, instalaţii cu o putere de minim 50 de KW”, a spus Brezuică.

Potrivit acestuia, dacă programul se va bucura de succes, acesta va continua.

„Dorim ca la nivel naţional toate municipiile să participe la acest program, iar dacă succesul va fi destul de mare să îl mai continuăm tot pentru autorităţile publice locale, deoarece tehnologia bateriei a crescut destul de mult, mobilitatea acestora depăşeşte 200 de km, distanţa dintre municipii este cumva până în 200 de km şi atunci aceste autovehicule pot circula şi nu rămân captive în oraşul respectiv”, a explicat el.

Şeful AFM a precizat că în privinţa finanţării infrastructurii dedicate maşinilor electrice se lucrează la o schemă de sprijin care este încă la Comisia Europeană.

„Lucrăm şi la o schemă de sprijin care este la Comisie de vreo 7 luni în ceea ce priveşte finanţarea infrastructurii la nivel naţional. Este o schemă de sprijin pe 5 ani, bugetul este de 120 de milioane de euro. Ne dorim să realizăm investiţii din 100 în 100 de kilometri pentru aceste staţii de încărcare. La nivel de Comisie mai sunt trei scheme de sprijin acordate zonei private prin care în România se vor construi astfel de instalaţii”, a adăugat acesta.

Cornel Brezuică a mai spus că în ultimul an AFM şi-a schimbat optica, accesând şi bani europeni, atât din POIM, cât şi din POR, dar şi din certificatele din emisii de carbon, sume licitate de Ministerul de Finanţe.

„Am avut proiecte în domeniul investiţiilor în ceea ce priveşte eficienţa energetică, producerea de energie, în ceea ce priveşte împădurirea terenurilor degradate, taxa verde, un program care a funcţionat câţiva ani. Foarte important pentru AFM este că am reuşit să modificăm legislaţia şi toţi banii care au fost licitaţi de România în ceea ce priveşte schema de emisii de carbon vor veni prin AFM să finanţăm investiţii în domeniul reglementat de Directiva 87, iar programul Rabla Plus a fost încadrat pe această directivă. Sunt bani şi va funcţiona”, a dat el asigurări.