Agent Green: Alimente testate pentru organisme modificate genetic. Care sunt rezultatele

Asociaţia Agent Green a prelevat luna trecută alimente care conţin soia şi le-a testat de organisme modificate genetic (OMG). Alimentele testate sunt dintre cele mai des întâlnite în lanţurile de supermarketuri din România şi includ chiar şi mărci proprii ale acestora. Analizele oficiale s-au realizat în laboratorul federal al Umweltbundesamt din Viena, Austria. În trei dintre alimentele testate s-au găsit urme în jur de 0,1% de soia modificată genetic, adică sub limita legală de 0,9%, valoare de la care prezenţa acestor organisme ar trebui evidenţiată pe eticheta.

05 mart. 2014, 14:33
Agent Green: Alimente testate pentru organisme modificate genetic. Care sunt rezultatele

“Este un moment istoric în Campania împotriva organismelor modificate genetic. Acum 10 ani aproape toată soia din culturile de câmp şi din alimente de pe piaţă românească era modificată genetic. Aveam rezultate cu 90% soia modificată genetic chiar şi în produsele naturiste. Astăzi avem maxim 0,1%, adică urme nesemnificative. România s-a curăţat!”, a declarat Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.

Cele trei produse care conţin urme de soia modificată genetic sunt texturatul de soia marca Agapy, pateul vegetal Bucegi şi pateul vegetal marca “365” a supermarketului Mega Image. “0,1% nu este un procent care să îngrijoreze consumatorii. Contaminarea este mai degrabă o atenţionare pentru producători, procesatori şi distribuitori. Le recomandăm acestora să fie mai vigilenţi la procurarea materiei prime care ar trebui să vină exclusiv din state unde soia modificată genetic este interzisă şi atent monitorizată”, a adăugat Păun.

Citeşte şi România va cultiva soia nemodificată genetic: Min. Agriculturii a semnat declaraţia „Danube Soya”

România a fost campioană Europei la de soia modificată genetic până în anul 2006 când s-au cultivat aproximativ 165000 ha cu această plantă. Începând cu anul 2007 această plantă a fost interzisă în România. Niciun alt stat European nu o cultivă din considerente pentru mediu şi sănătate, însă dacă această este importată din Argentina, Brazilia sau SUA atunci este foarte probabil să apară şi contaminarea deoarece aceste state încă o cultivă pe arii extinse. În culturi de câmp Agent Green  a descoperit ultimul caz de contaminare cu soia modificată genetic în anul 2009 în Chirnogi, judeţul călăraşi şi culturi ilegale la Corlateni, judeţul Botoşani în anul 2010.

Abia după presiuni mediatice în ianuarie 2013, România a arătat semne de reabilitare prin semnarea declaraţiei Danube Soya care implică fermierii din ţările riverane la Dunăre în cultivarea de soia nemodificată genetic pentru Europa. România este ţară cu cel mai mare potenţial agricol pentru soia nemodificată genetic din Europa. Odată intraţi în acest program fermierii români pot intră în afaceri serioase şi sigure în tîmpe ce vor putea contribui semnificativ la aportul de proteină vegetală în Europa atât pentru alimente cât şi pentru furajele animalelor de fermă.

“Soluţia noastră pentru producătorii şi distribuitorii de alimente din România este să folosească Danube Soya de la fermieri români pentru a garanta protecţia mediului şi dorinţa consumatorilor de a mânca alimente fără organisme modificate genetic”, a încheiat Păun.