Agenţia Naţională de Integritate a descoperit fals în declaraţii şi conflict de interese în cazul a cinci aleşi locali

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflict de interese de natură administrativă și fals în declarații în cazul a cinci foști și actuali aleși locali.

01 nov. 2017, 08:42
Agenţia Naţională de Integritate a descoperit fals în declaraţii şi conflict de interese în cazul a cinci aleşi locali

Vasile Coman, actual primar și fost consilier local al orașului Vișeu de Sus, județul Maramureș, a fost găsit de ANI în stare de INCOMPATIBILITATE. În perioada exercitării mandatului 2008 — 2012 de consilier local, S.C. Conrep S.A., S.C. R.G. Holz Company S.R.L. și S.C. Marwood International S.R.L. (societăți comerciale în cadrul cărora persoana evaluată și soția sa dețineau funcții și calități) au încheiat 21 contracte comerciale de lucrări (construcții) și de furnizare produse (achiziții directe) atât cu Primăria orașului Vișeu de Sus, județul Maramureș, cât și cu instituții subordonate acesteia, în temeiul cărora aceste societăți comerciale au încasat suma totală de 4.546.085,90 Lei, încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

SILAGHI SERGIU, viceprimar al comunei Santău, județul Satu Mare

INCOMPATIBILITATE ȘI FALS ÎN DECLARAȚII

În perioada 27 iunie 2012 — 13 aprilie 2017, a deținut și a exercitat simultan funcția de viceprimar și calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul Silaghi Sergiu Persoană Fizică Autorizată, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. g) din Legea nr. 161/2003.

De asemenea, întrucât persoana evaluată nu a menționat în declarațiile de avere depuse în calitate de viceprimar în anii 2014, 2015 și 2016, calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul Silaghi Sergiu Persoană Fizică Autorizată (deținută începând din data de 02 februarie 2009), Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei, în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal al României.

3. SURDU GHEORGHE, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Rucăr, județul Argeș

INCOMPATIBILITATE

În perioada 2013 — 2017, S.C. Păpușa Oil Rucăr S.R.L. (societate în cadrul căreia soția persoanei evaluate a deținut funcția de administrator și calitatea de asociat) a încheiat 5 contracte de vânzare-cumpărare combustibil cu Primăria comunei Rucăr, județul Argeș, fiind emise 97 de facturi fiscale, în valoare totală de 522,686,64 Lei, încălcând astfel dispozițiile art. 90, alin (1) și alin. (2) din Legea nr. 161/2003.

4. PURCĂREA DANIEL FLORIN, consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Călărași, județul Călărași

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

A participat la luarea deciziei de către consiliul local din care face parte de a concesiona prin licitație publică o suprafață de 2.350 m2 teren din proprietatea Municipiului Călărași, în vederea realizării unui complex de agrement, ulterior fiind încheiat un Contract de concesiune între Municipiul Călărași și S.C. Iulia Maria S.R.L. (societate comercială al cărei administrator și asociat este persoana evaluată).

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75, lit. b) și lit. c) și art. 77 din Legea nr. 393/2004.

5. GABOR CORNEL, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Tîrnova, județul Arad

CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

A participat la dezbateri și votarea unei Hotărâri a Consiliului Local al Comunei Tîrnova prin care s-a aprobat transmiterea în folosință gratuită a unor suprafețe de pășuni către asociațiile crescătorilor de animale pe raza comunei Tîrnova, iar ulterior, în calitate de Președinte al Asociației Crescătorilor de Animale Chier Arad, a încheiat un Contract de comodat cu Comuna Tîrnova, fără licitație publică.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 și art. 75, lit. f) și art. 77 din Legea nr. 393/2004.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază — de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

COMAN VASILE, SILAGHI SERGIU și SURDU GHEORGHE nu au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.