Agenţiile de presă italiene sun în grevă. Care este motivul

Toate agențiile de presă italiene sunt în grevă sâmbătă, zi încărcată în care se împlinesc 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma și Papa Francisc efectuează o vizită la Milano, pentru a solicita menținerea abonamentelor de stat.

25 mart. 2017, 13:14
Agenţiile de presă italiene sun în grevă. Care este motivul

Agențiile protestează împotriva unui plan al guvernului de a lansa o selecție de oferte pentru furnizarea de informații deschisă tuturor agențiilor europene, care riscă, potrivit acestora, să lase anumite agenții italiene fără abonamentele publice care reprezintă o parte importantă din resursele lor.

Din punctul de vedere al Comitetului de coordonare al birourilor agențiilor italiene, acest proiect „amenință soliditatea și, în anumite cazuri, supraviețuirea redacțiilor, și riscă să compromită pluralismul de informație și protejarea intereselor informării primare italiene în fața marilor grupuri editoriale străine”.

Vineri seară, ministrul care răspunde de sectorul media, Luca Lotti, a reafirmat voința guvernului de a susține pluralismul, estimând însă într-un comunicat că reprezentanții Comitetului de coordonare al birourilor agențiilor italiene au „compromis unilateral” negocierile în curs, potrivit Agerpres.

Drept reacție la acest comunicat, comitetul a anunțat o oprire a lucrului de către 800 de jurnaliști din 14 agenții italiene — printre care Ansa, Agi și Radiocor — pentru 24 de ore începând cu ora 06.00 (05.00 GMT) sâmbătă dimineață.

Greva nu va trece neobservată în această sâmbătă în Italia, în contextul în care 27 de lideri europeni sunt reuniți la Roma pentru celebrarea a 60 de ani de la semnarea tratatului fondator al UE, la Milano are loc o vizită a Papei Francisc, iar la Roma sunt programate manifestații care riscă să degenereze.

Pe lângă agenții este în grevă în grevă sâmbătă și personalul canalului de informații SkyTG24, care protestează împotriva unui plan de disponibilizări și de mutare a unora dintre servicii de la Roma la Milano.