Agenţiile de turism, suspectate de nereguli în ultimii trei ani. Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă

Consiliul Concurenţei a anunţat o posbilă încălcare a regulilor de concurenţă pe piaţa comercializării produselor turistice şi a pachetelor de servicii turistice prin agenţii de turism, după o sesizare anonimă, autoritatea suspectând agenţiile de turism că îşi coordonează politicile comerciale în scopul impunerii unui nivel minim de preţ de vânzare a pachetelor turistice.

RomaniaTV.net
18 apr. 2016, 11:57
Agenţiile de turism, suspectate de nereguli în ultimii trei ani. Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă

Este prima investigaţie declanşată de către autoritatea anti-monopol pe această piaţă. Consiliul Concurenţei a declanşat investigaţia în urma unor informaţii primite printr-o sesizare anonimă înregistrată pe Platforma avertizorilor de concurenţă.

Autoritatea de concurenţă suspectează agenţiile de turism că îşi coordonează politicile comerciale în scopul impunerii unui nivel minim de preţ de vânzare a produselor turistice şi/sau pachetelor de servicii turistice şi al menţinerii unui status-quo pe piaţă, începând cu anul 2013”, a precizat Consiliul Concurenţei, printr-un comunicat.

Platforma avertizorilor de concurenţă reprezintă un instrument care asigură anonimatul persoanelor care doresc să comunice Consiliului Concurenţei informaţii referitoare la activităţile de tip cartel ale unor companii.

Consiliul Concurenţei a efectuat deja inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale mai multor agenţii de turism, iar documentele ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în prezent în analiza autorităţii.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate”, a menţionat autoritatea anti-monopol.

Potrivit operatorilor din piaţă, în prezent pe piaţa românească sunt între 1.000 şi 2.000 de agenţii de turism. Piaţa este dominată în special de cinci companii: Eurolines, Perfect Tour, Christian Tour, Eximtour şi Happy Tour.