Ai câine? S-a schimbat data până la care poţi să-l înregistrezi şi sterilizezi. Vezi NOUL TERMEN LIMITĂ

Proprietarii de câini au posibilitatea identificării şi înregistrării animalelor până la dată de 1 ianuarie 2015, a anunţat Colegiul Medicilor Veterinari, care a preluat responsabilitatea registrului câinilor cu stăpân de la ASPA. Iniţial, termenul limită, fixat de ANSVSA, era 1 martie 2014.

RomaniaTV.net
10 ian. 2014, 09:42
Ai câine? S-a schimbat data până la care poţi să-l înregistrezi şi sterilizezi. Vezi NOUL TERMEN LIMITĂ

Proprietarii de câini – persoane fizice şi juridice – au posibilitatea identificării şi înregistrării animalelor în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân (RECS) până la data de 1 ianuarie 2015, a anunţat preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMV), Viorel Andronie, citat de Agerpres.

„Până la dată intrării în vigoare a normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân nu se fac înregistrări în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân. Pe durata celor 60 de zile de la dată publicării se va dezvoltă baza de date conform cerinţelor din norme, vor fi înregistrate unităţile medicale veterinare ca utilizatori RECS, vor fi înregistraţi medicii veterinari ca identificatori şi operatori RECS, vor fi instruiţi medicii veterinari, va fi informat publicul cu privire la paşii ce trebuie urmaţi. Prin urmare, există timp suficient pentru ca acţiunea de identificare şi înregistrare a câinilor să se desfăşoare coerent şi în bune condiţii, iar proprietarii şi deţinătorii de câini nu trebuie să între în panică”, a spus Viorel Andronie.

CITEŞTE ŞI: Nu ţi-ai înregistrat câinele încă? Iată ce au decis autorităţile

Potrivit sursei citate, proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice, se vor adresa unităţilor medicale veterinare de asistenţă menţionate anterior (cabinete veterinare, clinici, spitale veterinare şi clinici universitare) şi nu Colegiului Medicilor Veterinari.

Normele privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân vor fi publicate în curând în Monitorul Oficial al României şi vor intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării.

Colegiul Medicilor Veterinari recomandă ca, până la dată intrării în vigoare a normelor menţionate, să fie identificaţi prin microcipare doar câinii care părăsesc teritoriul României şi au nevoie de paşaport.

CITEŞTE ŞI: Cum şi de cine vor fi verificaţi stăpânii de câini dacă au microcipat şi înregistrat animalele

„Dacă totuşi proprietarii şi deţinătorii de câini optează pentru indentificare câinilor, înainte de intrarea în vigoare a normelor, se va proceda ca şi până în prezent, urmând ca înregistrarea datelor şi informaţiilor în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân să se efectueze de către medicul veterinar, după intrarea în vigoare a normelor”, a afirmat şeful CMV.

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ordinul pentru aprobarea normelor privind identificarea şi înregistrarea câinilor cu stăpân va intra în vigoare în termen de 60 de zile de la dată publicării, acestea fiind transmise către Monitorul Oficial al României, în vederea publicării, în data de 8 ianuarie 2014.