Ai grijă de sănătatea ta. Iată ce rişti dacă iei suplimente de calciu sau acid folic „după ureche”

Mulți oameni iau pastile cu pumnul, fie vitamine ca să se energizeze, fie analgezice la cea mai mică durere. Un nou studiu atrage însă atenția că cei care iau prea multe suplimente își cresc, fără să știe, riscul de cancer și boli de inimă.

21 apr. 2015, 16:25
Ai grijă de sănătatea ta. Iată ce rişti dacă iei suplimente de calciu sau acid folic „după ureche”

Suplimentele care se pot lua fără rețetă sunt promovate pentru beneficiile lor, dar cei care depășesc doza zilnică recomandată se pot confrunta cu efecte secundare devastatoare, scrie doctorulzilei.ro.

Dr Tim Byers, de la Centrul de Oncologie al Universității din Colorado a spus: „Nu știm încă de ce se întâmplă asta la nivel molecular. Însă testele arată că persoanele care iau mai multe suplimente decât au nevoie, de fapt, au un risc crescut să dezvolte cancer„.

Citeşte şi Anumite SUPLIMENTE ALIMENTARE pot duce la pierderea vederii

Experții spun că putem obține vitaminele și mineralele de care avem nevoie din alimentația, atunci când mâncăm sănătos, așa că nu e nevoie să luăm suplimente dacă medicul nu recomandă.

Un studiu care a analizat efectul suplimentelor cu beta-caroten a arătat că cei care depășesc doza zilnică recomandată își cresc cu 20% riscul de cancer de plămâni. O doză prea mare de acid folic crește riscul de cancer de colon.

Un studiu recent al revistei „Heart”, făcut pe 23.000 de persoane, a demonstrat că cei care apelează la suplimente de calciu sunt mai expuși riscului de a face un atac de cord. Alături de colesterol, calciul este implicat în întărirea și îngustarea vaselor de sânge, adică în apariția aterosclerozei. Din motive care rămân neclare, atunci când nivelul de calciu crește brusc, acest mineral pare să ajungă în depozitele de pe pereții arterelor, proces care contribuie la apariția infarctului miocardic.

Citeşte şi MEDICAMENTE pentru BEBELUŞI care conţin ADITIVI PERICULOŞI