Ai pietre la fiere? Iată care este dieta recomandată bolnavului cu litiază biliară

În popor se spune că ai „pietre la fiere” (sau „nisip”, dacă sunt mai mărunte). Medicul te va diagnostica însă cu litiază biliară. E unul și același lucru. Mai frecventă la bărbați decât la femei, litiaza biliară nu cere imediat operație, pentru că există șanse de prevenire a crizelor biliare printr-o alimentație echilibrată și chiar de eliminare a pietrelor. Abia dacă asistăm la cronicizarea crizelor se impune să se ajungă la bisturiu.

RomaniaTV.net
17 iun. 2015, 08:33
Ai pietre la fiere? Iată care este dieta recomandată bolnavului cu litiază biliară

Regimul alimentar trebuie adecvat noii situații de sănătate pe care o traversați. Există o listă de alimente permise și, mai important, o listă de alimente interzise, pe care e bine să o respectați cu strictețe. Și, chiar dacă veți consuma numai alimentele din lista celor admise, trebuie să știți că e important și modul în care le gătiți.

Legumele se consumă crude sau fierte, sunt recomandate preparate precum: supe, ciorbe, tocăniţe uşoare, fără rântaş. Pot fi, de asemenea, preparate la abur, la cuptor sau pe grătar, fără adaos de ulei sau de alte grăsimi, cu puțină sare sau mai bine fără, iar condimentele alese să nu fie picante.

Fructele se vor consuma numai crude sau sub formă de compot.

Carnea trebuie fiartă sau preparată la cuptor, fără adaosuri de grăsimi, fără sare sau condimente în exces.

Regimul alimentar al unei persoane care are calculi biliari include suficiente alimente, din toate grupele alimentare. în această categorie intră produsele uşoare, dietetice, care trebuie consumate pe parcursul unei zile şi repartizate în 4 – 5 mese mici. Sunt permise:

Citește articolul integral pe ANTENA SATELOR.