Ai un GUST METALIC în gură? Iată ce poate însemna asta

Una dintre cele mai frecvente cauze ale acestui simptom bizar şi neplăcut este reprezentată de schimbările hormonale care au loc în organism în timpul sarcinii, în special în primul semestru. Gustul metalic de obicei dispare pe parcursul celui de-al doilea semestru, dar există şi metode de a scăpa mai devreme de problemă, prin consumul anumitor mâncăruri şi băuturi.

08 oct. 2014, 14:32
Ai un GUST METALIC în gură? Iată ce poate însemna asta

Nutritionistii le recomanda viitoarelor mamici sa combata disgeuzia prin alimente acide, precum sucurile de citrice sau mancarurile marinate in otet, daca nu au probleme cu stomacul. Acestea cresc productia de saliva, diminuand astfel intensitatea gustului neplacut. Exista, de asemenea, anumite vitamine prenatale care pot cauza gust metalic in gura, scrie divahair.ro.

1. Raceala si gripa pot cauza gust metalic in gura. Pentru ca simtul gustului si cel olfactiv sunt strans legate, disgeuzia poate aparea si atunci cand mirosul cuiva a fost afectat de o boala. Terminatiile nervoase din limba pot fi afectate de iritatii nazale. Asadar, gustul metalic in gura poate aparea si atunci cand esti racita, cand ai gripa, cand ai o inflamatie a nasului sau o iritare a mucoasei acestuia, in urma unor alergii.

2. Medicamentele dau gust amar sau metalic. Exista multe alte motive din cauza carora te poti trezi cu un gust metalic sau amar in gura, printre care si medicamentele. Antibioticele, tratamentele pentru tiroida si medicamentele neurologice sunt doar cateva substante chimice care pot da acest simptom. Chimioterapia, radiatiile si chiar si anestezia dinaintea unei operatii pot fi, la randul lor, cauze ale gustului amar in gura.

3. Disgeuzia din cauza altor afectiuni in corp. Oamenii care au cancer la creier, boala Parkinson, paralizia lui Bell sau boala de reflux gastro-esofagian pot avea un gust metalic persistent in gura ca efect secundar. Desigur, inclusiv afectiuni ale cavitatii bucale sau o proasta igiena pot conduce la acest simptom. Gingivita sau parodontoza pot cauza sangerarea gingiilor, iar continutul de fier din sange poate lasa un gust metalic in gura.

O alta cauza comuna a gustului metalic in gura este o deficienta de vitamine sau minerale, precum B12 sau zinc, ori, la polul opus, o supradoza cu un anumit nutrient sau cu o mancare ce contine un ingredient toxic. De exemplu, o doza prea mare de seleniu (care se gaseste in fructe de mare, carne rosie sau nuci de Brazilia) poate cauza acest simptom.

Cea mai grava cauza a gustului metalic in gura

Dintre toate cauzele posibile ale gustului metalic in gura, cea mai grava este intoxicatia cu clupeotoxina, o substanta toxica ce se poate gasi in anumite specii de peste, care consuma plancton (printre care si hering, ansoa sau sardine). Din pacate, aceasta toxina nu este distrusa prin gatire, iar simptomele se instaleaza la scurt timp dupa consumarea pestelui: 30-60 de minute. Unul dintre principalele simptome este gustul metalic in gura, insa este insotit si de altele care nu pot fi ignorate, precum greata, durerea abdominala, gura uscata, frisoanele, ameteala si pulsul marit. Tensiunea arteriala scade foarte mult, iar pacientul isi pierde luciditatea. Din nefericire, in 50% din cazuri, intoxicatia cu clupeotoxina este fatala, pentru ca nu exista un tratament medicamentos creat in acest sens, singurele metode de a trata afectiunea fiind voma auto-indusa si hidratarea.

Citeşte şi SĂNĂTATE: Din ce cauză ni se face greaţă