TRAGEDIE: Un avion cu 118 oameni la bord s-a prăbuşit în Mali. Un român se afla la bord UPDATE

Air Algerie a anunţat, joi, că a pierdut contactul cu un avion după ce a decolat de la Ouagadougou, Burkina Faso, potrivit AFP. Swiftair Spania a precizat că erau 110 de pasageri și 6 membri ai echipajului la bordul zborului Air Algerie, care a dispărut de pe radar. Fragmente ale fuselajului au fost localizate în zona Tilemsi, în Mali. Preşedintele malian, Ibrahim Boubacar Keïta, a declarat că nicio "ipoteză" nu este exclusă în privinţa cauzelor dispariţiei avionului.

24 iul. 2014, 09:24

UPDATE, 15.00: Preşedinţia franceză a anunţat vineri că la bordul avionului algerian prăbuşit în estul statului Mali se aflau 118 persoane, dintre care 51 de cetăţeni francezi, relatează DPA şi AFP.Potrivit unei liste publicată pe site-ul aeroportului din Ouagadougou, numărul persoanelor aflate la bordul avionului era de 116.Preşedintele francez Francois Hollande a declarat vineri, în cadrul unei scurte alocuţiuni televizate, că nicio persoană de la bordul avionului Air Algerie nu a supravieţuit. El a mai afirmat că a fost recuperată o cutie neagră, care a fost trimisă spre Gao, în nordul Mali, de către militarii francezi care au securizat zona.

UPDATE, 13.00: Preşedintele francez François Hollande a anunţat vineri că nu există „niciun supravieţuitor” în epava avionului Air Algerie, care s-a prăbuşit în nordul Mali, şi că una dintre cutiile negre a fost găsită.

„Nu există, din păcate, niciun supravieţuitor”, a declarat şeful statului în cadrul unei scurte alocuţiuni televizate. „O cutie neagră a fost recuperată şi adusă la Gao”, în nordul Mali, de către militari francezi care au securizat zona, a adăugat el, precizând că toate ipotezele, în special cele ref

UPDATE 2.00, 25 iulie: Epava avionului companiei Air Algerie, dispărut joi cu peste 116 persoane la bord după decolarea de la Ouagadougou, a fost găsită în nordul Republicii Mali, în apropiere de graniţa cu Burkina Faso, a anunţat şeful statului-major special al preşedinţiei burkinabeze, citat de AFP. Acesta a afirmat că nu deţine informaţii în legătură cu soarta pasagerilor.

‘Tocmai am găsit avionul algerian. Epava a fost localizată (…) la 50 de kilometri nord de frontiera cu Burkina Faso’, în zona Gossi din Mali, a declarat generalul burkinabez Gilbert Diendiéré la finalul unei reuniuni de criză desfăşurate la Ouagadougou şi după ce l-a informat pe preşedintele Burkina Faso, Blaise Compaoré.
Oraşul Gossi se află la circa 100 de kilometri sud-vest de Gao, cea mai mare localitate din nordul Mali.
‘Pentru moment, nu avem alte precizări în legătură cu soarta pasagerilor, însă echipele noastre acţionează pe teren’, a adăugat generalul. 
De asemenea, el nu s-a referit la cauzele tragediei aviatice.

UPDATE 23.30 Epava avionului companiei Air Algérie a fost găsită în nordul Mali, în apropiere de frontiera cu Burkina Faso. „Epava a fost localizată la 50 de kilometri nord de frontiera cu Burkina Faso”, în regiunea maliană Gossi, a anunţat şeful Statului Major al preşedinţiei burkinabeze.

UPDATE 22.50 Preşedintele malian, Ibrahim Boubacar Keïta, a declarat că „epava” avionului companiei Air Algérie a „fost văzută” în regiunea Kidal, în nord-estul Mali. Preşedintele a arătat că nicio „ipoteză” nu este exclusă în privinţa cauzelor dispariţiei avionului. Regiunea Kidal este un fief al rebelilor tuaregi, unde, în 2013, armatele Franţei şi Ciadului au vânat timp de mai multe săptămâni grupări jihadiste.

UPDATE 22.05 Şeful diplomaţiei de la Paris, Laurent Fabius, a afirmat că nicio ipoteză nu este exclusă pentru a explica dispariţia avionului companiei Air Algerie decolat de la Ouagadougou. „Nu putem, nu trebuie să excludem nicio ipoteză înainte de a avea toate elementele’, a declarat ministrul la postul public de televiziune France 2. Ca răspuns la o întrebare a unui ziarist legată de un ‘posibil act terorist’, el a subliniat: ‘Nu putem exclude nicio ipoteză’.

UPDATE 22.00: Fragmente ale fuselajului avionului Air Algerie au fost localizate în zona Tilemsi, în Mali, anunţă surse oficiale algeriene şi franceze, citate de Fox News.

Un oficial din cadrul Ministerului algerian al Apărării a confirmat că resturile aeronavei au fost găsite în zona Tilemsi, provincia Gao, o zonă deşertică situată în sudul statului Mali, la frontiera cu Burkina Faso.

UPDATE 21.00: Epava avionului companiei Air Algerie, dispărut de pe radare în noaptea de miercuri spre joi în timp ce efectua un zbor între Ouagadougou (Burkina Fasso) şi Alger, este căutată într-o zonă vastă de pe teritoriul statului Mali, în jurul regiunii Gao a acestui stat african, a declarat ministrul francez de externe, Laurent Fabius, citat de AFP. El a confirmat că, dintre cei 110 pasageri aflaţi la bordul aparatului, 51 erau francezi, ceilalţi fiind de 14 alte naţionalităţi. Conform reprezentantului companiei Air Algerie la Ouagadougou, printre ei se numără şi un român.
Avionul de tipul MD-83 fusese închiriat de Air Algerie de la compania privată spaniolă Swiftair, iar cei şase membri ai echipajului sunt spanioli. Aparatul a decolat de la Ouagadougou în jurul orei 01:00 GMT, circa 50 de minute mai târziu controlorii de trafic aerian pierzând contactul cu el, după ce echipajul a cerut schimbarea rutei pentru a evita o furtună.

UPDATE 20.00: Două aparate Mirage 2000 ale bazei aeriene franceze de la Niamey (Niger) au fost ridicate de la sol pentru a căuta epava avionului dispărut

UPDATE 18.00: Un oficial al aeroportului din Alger a anunţat că avionul prăbuşit a fost descoperit în Mali. 

UPDATE 17.15: Avionul companiei Air Algerie, care s-a prăbuşit în deşertul Sahara, a aparţinut clubului spaniol de fotbal Real Madrid între 2007 şi 2008, a anunţat ziarul Marca.
Avionul s-a prăbuşit în noaptea de miercuri spre joi într-un loc încă neprecizat din deşertul Sahara în timp ce efectua un zbor între Ouagadougou (Burkina Faso) şi Alger. 

Potrivit ziarului Marca, avionul a aparţinut lui Real Madrid între 2007 şi 2008, când preşedintele grupării era Ramon Calderon. Clubul a botezat atunci aeronava ‘La Saeta’ (‘Săgeata’).

UPDATE 17.00: Comunicat MAE: Din informaţiile preliminare obţinute de la ministerul algerian de externe rezultă ca la bordul avionului algerian aparţinând Companiei aeriene Air Algerie s-ar afla un cetăţean român. Ministerul Afacerilor Externe este deja în contact permanent cu autorităţile algeriene. Misiunea diplomatică păstrează permanent legătura cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară în limita competenţelor legale. Pe măsură ce vom avea informaţii actualizate, le vom comunica în timp util.

UPDATE 16.25: Ministrul de Externe Titus Corlăţean a confirmat, în exclusivitate la România TV, că în avionul dispărut se afla şi un român.

UPDATE 16.11: Potrivit România TV, un român se afla la bordul aeronavei. Două avioane de tip Mirage 2000 ale Armatei franceze caută aeronava companiei Air Algerie, dispărută joi în nordul Mali cu 116 persoane la bord, a anunţat la Paris Statul Major al armatei. Potrivit Reuters pe lista pasagerilor se aflau: 50 de pasageri din Franța, 24 din Burkina Faso, 8 din Liban, 4 din Algeria, 4 din Germania, 2 din Luxemburg și câte un belgian, elvețian, nigerian, camerunez, ucrainean și un român.

UPDATE 16:07 Televiziunile algeriene au anunţat că avionul Air Algerie s-a prăbusit în Niger, având la bord 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului.

UPDATE 15:40 Un reprezentant Air Algerie în Burkina Faso a declarat că 50 de francezi erau înscrişi pe lista pasagerilor avionului AH 5017, potrivit Le Figaro.

UPDATE 15:39 Armata franceză a anunţat că două avioane de luptă franceze cu sediul în regiune au fost trimise pentru a localiza avionul Air Algerie, informează Reuters.

UPDATE 15:20 Avionul s-ar fi prăbuşit lângă capitala statului Niger, Niamey, informează CCTV.

UPDATE 15:17 Zborul Air Algerie cu 116 de oameni la bord a pierdut contactul peste Mali, după ce a emis o cerere de schimbare de traseu din cauza vremii, informează Associated Press.

UPDATE 14:57 Ministrul Transporturilor din Burkina Faso a declarat că pilotul zbor Air Algerie a cerut să schimbe ruta din cauza unei furtuni, potrivit Reuters.

UPDATE 14:56 Ministrul Transporturilor francez spune că există „probabil mulţi” pasageri francezi în avionul Air Algerie dispărut de pe radar, potrivit Reuters.

Compania Air Algerie a precizat că a pierdut contactul cu un avion la 50 de minute după ce a decolat de la Ouagadougou, Burkina Faso, informează Reuters.

Reuters a anunţat, citând Swiftair Spania, că erau 110 de pasageri și 6 membri ai echipajului la bordul zborului Air Algerie, care a dispărut de pe radar.

Majoritatea pasagerilor sunt cetăţeni algerieni, adaugă sursa citată.

Swiftair Spania a anunţat că avionul dispărut, operat de Air Algerie, este un avion MD-83, un avion comercial cu un singur culoar. Cei şase membri ai echipajului avionului Air Algeria sunt spanioli.

Avionul zbura pe ruta Ouagadougou – Alger.

Două celule de criză au fost înființate de autorități pentru a se ocupă de incident, una în Ouagadougou, și una în Alger.

Air Algerie a anunţat într-un comunicat că ultimul contact cu echipajul zborului AH 5017 a fost la ora 1:55 GMT, la 50 de minute după decolare. Aeronava ar fi trebuit să ajungă la destinaţie la ora 4.40 GMT.

„Serviciile de navigaţie aeriană au pierdut contactul cu un avion al companiei Air Algerie ce efectua cursa Ouagadougou – Alger, la 50 de minute de la decolare”, a anunţat compania algeriană publică citată de APS.

Swiftair Spania spune că avionul operat în numele Air Algerie nu a ajuns la destinație.